h

We hebben het over mensen!

12 oktober 2015

We hebben het over mensen!

Op dinsdag 13 oktober licht ik samen met de burgemeester de raad in over een aantal zaken betreffende het vluchtelingenvraagstuk. Veel in het nieuws de laatste tijd is de zogenaamde crisisnoodopvang. Vooral de vestiging van de opvang in Oranje zorgde voor veel commotie. Voor alle duidelijkheid hieronder de verschillende vormen van opvang waar het COA mee werkt:

  • Crisisnoodopvang: locaties (sporthallen en dergelijke) die voor incidenten, rampen of crises worden gebruikt. Deze opvang is bedoeld voor 72 uur.
  • Noodopvang: hallen en locaties voor paviljoens voor de duur van zes tot twaalf maanden, voor 300 - 600+ personen. 
  • Tijdelijke opvang: recreatieparken/migrantenhuisvesting die deels door de verhurende eigenaar worden geëxploiteerd. Voor de duur van één tot twee jaar (300 - 800+ personen)
  • Reguliere opvang: Een asielzoekerscentrum (azc) dat door het COA wordt geëxploiteerd voor een termijn vanaf twee jaar (300 – 1500+ personen).

De gemeente onderzoekt nu met het COA of het huidige azc uitgebreid kan worden naar 800 plaatsen. Het gaat hier dus om uitbreiding van de reguliere opvang. Ik vind en het college van B en W met mij,het gesleep met mensen niet wenselijk. Daarom kiezen we voor een meer permanente opvang, waar mensen even tot rust kunnen komen.
In april dit jaar sprak het college zich uit om de plaatsen in het azc uit te breiden van 475 naar 600. Bij dat besluit is ook de intentie uitgesproken mee te zullen werken aan een uitbreiding naar 800 reguliere opvangplaatsen. Ook stemde het college in juni in met een nieuw opvangmodel voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen van 15 tot 18 jaar. Voor deze groep worden momenteel drie kleinschalige woonvoorzieningen buiten het azc gezocht. Elke woonvoorziening moet plaats bieden aan maximaal 20 jongeren, onder 24 uurs begeleiding.

Voor de uitbreiding van het azc wordt gekeken naar het terrein direct ten zuiden van het azc.

Voor mij staat centraal dat we moeten zorgen voor humane opvang voor mensen die voor oorlogsgeweld op de vlucht zijn. Het doet mij dan ook veel verdriet dat er mensen en partijen zijn die de vluchtelingenstroom naar Nederland en andere landen in Europa aangrijpen om de angst voor het vreemde te voeden. Elke dag weer wordt deze angst aangewakkerd door mensen en partijen die het niet zo nauw nemen met de feiten en de ene onwaarheid na de andere over de bühne schreeuwen met als enige doel electorale winst.

Dat we iedereen goed moeten informeren over onze plannen als het om vluchtelingen-opvang gaat, staat buiten kijf. Verder kijken we naar mogelijkheden om mensen met een verblijfsvergunning zo snel mogelijk te vestigen. Hierbij zijn we ook afhankelijk van de landelijke besluitvorming. Inmiddels liggen er voorstellen om deze huisvesting “sober en rechtvaardig” in te richten en de urgentie voor de vergunninghouder op de wachtlijst voor een woning te schrappen.

Mijn partij staat voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. De vluchtelingencrisis brengt al deze kernwaarden in mijn ogen in gevaar. We moeten ons niet laten leiden door angst maar ook niet de ogen sluiten voor de problemen die opvang met zich meebrengt. Laten we niet vergeten dat we het bovenal over mensen hebben!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier