h

Ongelijkheid

30 januari 2015

Ongelijkheid

Foto: SP
In Nederland wordt de kloof tussen arm en rijk ieder jaar groter. Inmiddels bezit 10 procent van de Nederlanders 61 procent van de rijkdom. Zestig procent heeft samen minder dan 1 procent van het totale vermogen. De koek wordt steeds oneerlijker verdeeld. Ook wat betreft inkomen en koopkrachtontwikkeling groeit de kloof tussen de ‘rijken’ en de ‘armen’.

In vergelijking met de ons omringende landen wordt in Nederland een steeds kleiner deel van de belastingen opgebracht door vermogenden. Het percentage huishoudens in armoede is de laatste jaren alleen maar
gestegen. Ja, het is crisis, zou je denken. Niet voor de rijksten in Nederland, die hun vermogen alleen maar zagen groeien. De verlaging van belasting op vermogen en winst ondermijnt de solidariteit in onze samenleving.

De SP is niet tegen verschillen in inkomen en vermogen. De groeiende ongelijkheid zorgt echter voor een kloof tussen arm en rijk en daardoor voor verschillen in gezondheid, onderwijs en kansen in het leven. Het
is steeds moeilijker om uit te groeien tot een kwartje, als je voor een dubbeltje geboren bent. Landen waar een grotere ongelijkheid is kampen met meer gezondheids- en sociale problemen.

Steeds meer mensen zien deze gevaren voor onze samenleving, maar tot massale protesten zoals in België is het hier nog niet gekomen. Onbegrijpelijk, volgens de SP, en daarom gaan wij komende maanden aan de slag om de inwoners van onze gemeente bewust te maken van de ernst van de situatie en om te kiezen voor rechtvaardigheid.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier