h

Decentralisaties

3 september 2014

Decentralisaties

De regering heeft de ene na de andere bezuiniging op de zorg doorgevoerd en legt tegelijkertijd de zorgtaak bij de gemeenten. Deze worden verantwoordelijk voor de huishoudelijke verzorging, verzorging en begeleiding voor zieken en ouderen, sociale werkplaatsen,  jong gehandicapten, arbeidsongeschikten en jeugdbeleid. Deze taken moeten met veel minder geld worden uitgevoerd. Ongeveer vier miljard euro voor alle gemeenten.

Het nieuwe college van Smallingerland heeft het voornemen om het  (jeugd-)zorgbeleid zorgvuldig op te zetten (geen paniek voetbal) en wil de zorg dichterbij de mensen brengen. Aangezien de zorgvraag, ten opzichte van voorgaande jaren, niet vermindert, zullen we dit moeten oplossen met minder geld. Ons college is nu volop bezig de zorgverordeningen op te zetten. Op basis hiervan zal daarna het beleid uitgevoerd kunnen worden en deze verordeningen zijn dan ook erg belangrijk. Het opstellen hiervan gebeurd niet alleen in studie- en vergaderkamertjes op het gemeentehuis, maar ook met de mensen en organisaties die zorg verstrekken en zorg vragen. Tevens is er coördinatie met omliggende gemeenten en worden er ‘provinciale’ samenwerkingen opgezet.

Door goed te luisteren naar cliënten en externe partijen en samen de uitdagingen aan te gaan denken we de zorg dichter bij de mensen te brengen. Minder loketten, minder formulieren en minder controle zouden ervoor moeten zorgen dat goede zorg met minder geld ook echt kan.
De verordeningen worden binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad, en ondanks dat ‘de SP’ in Smallingerland in het college zit zullen we de inhoud als SP-raadsleden kritisch moeten beoordelen. Aangezien de materie complex is hebben de SP-raadsleden  van Smallingerland afgelopen jaar al diverse ‘decentralisatie’ trainingen gevolgd en wij blijven ons hierin ontwikkelen, zo ook komende weekend. Alleen op deze manier kunnen wij onze kaderstellende en controlerende taak op deze dossiers zorgvuldig  uitvoeren. Wij willen dat de decentralisatie op gemeentelijk niveau zo sociaal mogelijk gebeuren: Geen mens aan de kant in Smallingerland!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier