h

Red de zorg

7 september 2015

Red de zorg

Foto: SP
Sinds januari dit jaar zijn de drie decentralisaties van start gegaan: De Jeugdzorg, WMO en participatie vallen niet meer onder verantwoordelijkheid van het rijk of provincie maar van de gemeente. Bij deze verplaatsing van verantwoordelijkheden zijn meteen fikse bezuinigingen doorgevoerd. Gemiddeld zal in vervolg 30% minder geld uitgegeven worden. Beoogde bezuiniging: 4 miljard euro.

De gemeente Smallingerland is nu ruim een half jaar onderweg met de decentralisaties en het wordt steeds duidelijker dat we het moeilijk gaan krijgen om dit geheel binnen budget te kunnen uitvoeren. Bij ons leidt dit niet direct tot problemen doordat ons ‘linkse’ college  7,5 miljoen euro ‘extra’ gereserveerd heeft om problemen op te vangen, er zullen niet snel mensen tussen wal en schip vallen. Provinciaal is er dit jaar 4 miljoen beschikbaar om problemen in de transitie van de jeugdzorg van de provincie naar de gemeente op te vangen.

Toch is dit een zorgelijk signaal. Immers de te hoge uitgaven om de zorg op peil te houden zijn mogelijk structureel (komen ieder jaar terug) terwijl de extra gereserveerde gelden slechts eenmalig zijn. Ik maak me dan ook zorgen om de zorg in de toekomst.

Bezuinigen op zorg is peperdure maatregel
Dit VVD-PvdA kabinet vindt de zorg te duur en heeft al flink bezuinigd op alle mogelijke facetten van de zorg. Dankzij de marktwerking in de zorg weten we inmiddels dat wachtlijsten niet weg gaan, dat mensen soms uren moeten rijden voor zorg en dat ziekenhuizen zelfs failliet kunnen gaan! Let wel: de ziekenhuizen gaan failliet, zorgverzekeraars niet!. Toch gaat het kabinet door met dit ingezette beleid.

Volgens mij is bezuinigen op zorg een enorme dure maatregel. Immers mensen minder zorg, of latere zorg geven dan waar ze behoefte aan hebben zal alleen maar kostenverhogend werken. We schuiven de (hogere-) rekening dus door naar de toekomst. Dit is nog afgezien van alle stress en ellende die dit veroorzaakt bij betrokkenen.

Onze gemeente probeert dan ook een andere weg te bewandelen dan alleen minder zorg te gaan bieden. Ze probeert slimmer en efficiënter te werken en door vroegtijdig te ontdekken waar zorg nodig is zodat in een laat stadium minder zorgvraag is. Door de landelijke regels en bezuinigingen is het nagenoeg onmogelijk goede zorg te verlenen zonder in te zetten op het gebruik van vrijwilligers en daarom faciliteren we vrijwilligers en mantelzorgers .

En alhoewel wij dit in onze gemeente het goed voor elkaar hebben tov andere gemeenten, lijdt ook hier de totale zorg onder de maatregelen van dit VVD-PvdA kabinet. De zorg wordt afgebroken. Landelijk is dit te zien aan de tienduizenden ontslagen die gevallen zijn in de zorg. Sociale Werkplaatsen gaan sluiten, verpleeghuizen moeten sluiten en duizenden (zorgbehoevende) ouderen hebben te horen gekregen niet langer opgenomen te kunnen worden.
Maar het is toch onmogelijk dat werk, dat eerst door tienduizenden professionals werd uitgevoerd opeens door vrijwilligers en mantelzorgers gedaan kan worden?

Ga toch weg met je belastingverlaging
Ik ben er niet van overtuigd dat wij met zijn allen onze zorg niet kunnen betalen. Immers die vrijwilliger of mantelzorg die 2 jaar lang 2 dagen per week vrij neemt om voor haar/zijn ouders te zorgen kost onze samenleving ook geld. Ook juist omdat een gespecialiseerde instelling deze zorg veel beter kan geven.  Zoals eerder genoemd is de beoogde bezuiniging van de 3 decentralisaties ongeveer 4 miljard euro. Het verbaast mij dan ook dat het kabinet door belasting maatregelen 5 miljard wil ‘teruggeven’ aan de bevolking. Donder op met je belastingmaatregelen! Van lagere belastingen profiteren de minima over het algemeen nooit (die betalen immers geen belasting) en werkgelegenheid creëert het ook niet.

Besteedt die 5 miljard liever per direct aan zorgtaken Voor dit geld kunnen professionals ingezet om de zorg te verlenen die zo hard nodig is. Dit levert direct werkgelegenheid op en voorkomt een boel ellende en stress bij zorgvragers, vrijwilliger en mantelzorgers. Alleen wanneer we investeren in de zorg blijft onze samenleving goed functioneren en dan profiteert iedereen.

Landelijke bezuinigingen op de zorg kunnen we hier in Smallingerland niet terugdraaien, tenminste …niet alleen. Daarom zal onze SP afdeling ook aanwezig zijn bij de ‘Red de Zorg’ demonstratie van FNV 12 sept in Amsterdam!

Reacties

Volledig met je eens. Ik stel voor dat Smallingerland als eerste gemeente overgaat naar regelarme zorg en het verbieden van een overhead van meer dan 25%.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier