h

SP:Marjan Wieldraaijer ziet (voorlopig) af van raadszetel

24 maart 2014

SP:Marjan Wieldraaijer ziet (voorlopig) af van raadszetel

Marjan Wieldraaijer, de nummer 5 van de kieslijst van de SP,  ziet voorlopig af van haar toegekende raadszetel in de gemeenteraad van Smallingerland. Deze raadszetel kwam haar toe omdat 435 kiezers haar een voorkeurstem hadden gegeven. Volgens de kieswet schuif je naar een plaats op de lijst die recht geeft op een zetel als je een kwart van de kiesdeler weet te halen. De SP haalde vorige week woensdag 4 zetels bij de gemeenteraadverkiezingen.

“Wij hebben in de ledenvergadering van de SP besloten dat we de volgorde van de lijst zullen aan houden” verklaart Wieldraaijer. “Deze lijst is door de kandidatencommissie opgesteld en door de ledenvergadering goed gekeurd met als belangrijkste criteria: opleiding,kwaliteit en (actie) ervaring.

Natuurlijk is Marjan Wieldraaijer trots op het feit dat er zoveel mensen op  haar gestemd hebben. “Maar eigenlijk is het een stem op de SP als geheel en ik ben dan ook onderdeel van de fractie en praat overal over mee en ga ik mee draaien als commissielid” .“Bovendien heb ik geen campagne voor me zelf gevoerd maar voor de SP!”

Paul van Dijk ,de nummer 4 op de lijst van SP, zal de plaats van Wieldraaijer in gaan nemen. Laatstgenoemde komt weer in aanmerking voor een plaats in de raad als de SP toetreedt tot het college van B en W. De onderhandelingen daartoe beginnen voor de SP op woensdag 26 maart a.s.

Nadere inlichtingen: Jos van der Horst 06-51510336

Reacties

Dag Marjan,
Gefeliciteerd met je plaatsing,of is dat nog een beetje te vroeg.Krijg toch de indruk dat je je aan de kant hebt laten zetten door de andere kandidaten,maar ik ken mij vergissen.Je kwam op mij over als een integere dame waar niet mee te sjoemelen...valt als ik dat zo mag zeggen, wat betreft bepaalde standpunten binnen de SP. We hebben daar onder het carillon, een kleine maar heldere discussie over gehad,met Paul van Dijk,misschien herinner je je dat nog.Dat voorkeurstemmen,dus duidelijke stem van de kiezer,niet worden meegeteld is heel merkwaardig,bij mijn weten is er geen andere partij die zo werkt.Hoop dat je alsnog in de raad komt,want die plaats verdien..je.

Met groet,
Keimpe Kootstra

Jammer dat de SP Smallingerland deze voor mij vreemde handelswijze toepast. Immers men kan in een ledenvergadering wel beslissen de volgorde van de lijst aan te houden, maar zijn niet SP leden die toch op de SP stemden hiervan op de hoogte ? In mijn omgeving hebben heel veel mensen, met name vrouwen hun voorkeur voor een vrouw aangegeven door te stemmen op een vrouw.
Door deze handelswijze zijn deze stemmen naar een man gegaan terwijl deze stemmers bewust voor een vrouw kozen.
Ik heb dan ook vele vragen hierover niet kunnen beantwoorden en sta ook zelf niet achter deze opstelling van de SP.
Zullen deze kiezers volgende keer wel weer op de SP stemmen ?

@Keimpe Kootstra. Marjan is ook in onze ogen een zeer integere persoon. De ledenvergadering heeft er eerder voor gekozen om de lijstvolgorde aan te houden en af te zien van een raadzetel op basis van voorkeurstemmen. Wij waarderen dan ook enorm haar keuze om zich te houden aan die afspraak en, vooralsnog, de raadszetel niet in te nemen. Gisteravond is zij al wel geïnstalleerd als commissielid. Een taak waar ze enorm zin in heeft en ziet als een goede leerschool. Als fractie zijn wij een hechte groep mensen, met enorm veel vertrouwen in elkaar. Wij zijn dan ook klaar voor deelname in het college. Mocht dit laatste gebeuren dan komt Marjan gewoon in de raad.

@Piet Woudwijk. Ik verwacht dat mensen ons over vier jaar afrekenen op de manier waarop wij opereren in de raad en daarbuiten. Daar heb ik in ieder geval alle vertrouwen in. Natuurlijk nemen wij situatie rondom Marjan wel mee in de evaluatie van de verkiezingen en koppelen dit weer terug aan onze leden.

Reactie toevoegen

U bent hier