h

Samen leven, samen werken

29 april 2014

Samen leven, samen werken

Dat is de titel van het collegeprogramma voor de komende vier jaar. Niet investeren in nieuwe prestigeprojecten, maar in mensen. Er wordt de komende drie jaar 7,5 miljoen euro gereserveerd om de tekorten die meekomen met de nieuwe taken voor de gemeente op gebied van (jeugd)zorg en werk. Op bijgevoegde link kunt u het programma lezen. Hieronder een aantal punten.

De grens voor de sociale bijstand wordt opgetrokken van 110% naar 115% van het sociaal minimum.

Er zal gewerkt worden om zorg dichtbij de mensen aan te bieden, doormiddel van buurt- en wijkteams. Door eerder problemen te signaleren zijn de mensen beter geholpen en wordt misschien duurdere zorg vermeden. Daarbij gaan we meer af op het oordeel van de professional. Indicatieorganen zullen verdwijnen.

De manier waarop zorg wordt ingekocht (aanbesteden) zal veranderen waarbij er meer de insteek van een subsidierelatie zal komen.

Om mensen zonder werk daadwerkelijk perspectief te bieden wordt de mogelijkheid van een gemeentelijk leerwerkbedrijf verder uitgewerkt. Daarnaast gaat de gemeente meer inzetten op het MKB en de maakindustrie om zo passende banen te creëren.

Smallingerland gaat niet mee in de 24-uurs-economie. Uit solidariteit met kleine winkeliers, die juist een centrum levend maken, gaan de winkels niet op zondag open.

Jos van der Horst zal als wethouder de decentralisaties in de zorg (AWBZ/WMO) in zijn portefeuille krijgen. Daarnaast gaat hij zich bezig houden met wonen, wijk en dorpsontwikkeling, de leefomgeving en sport, Daarnaast is hij coördinerend wethouder vitale wijken dorpen.

Op 13 mei zal het college geïnstalleerd worden. Voor die tijd leggen wij het programma eerst nog ter goedkeuring voor aan onze leden. De bijeenkomst hiervoor vind plaats op vrijdag 9 mei in dorpshuis "De Wringe" Middelbuorren 1 in Opeinde http://www.dewringe.nl/Contact.html (aanvang 20.00). Als medeonderhandelaar heb ik hier alle vertrouwen in.

Michiel Schrier

Reactie toevoegen

U bent hier