h

Gebiedsteams starten zonder wijkverpleegkundigen

21 januari 2015

Gebiedsteams starten zonder wijkverpleegkundigen

De eerste werkweken van dit nieuwe jaar zitten er voor vrijwel iedereen weer op. Ook voor de gebiedsteams. Eind 2014 werden er hier en daar zorgen geuit of de zorg zoals wij die kenden wel voor iedereen doorgang zou kunnen vinden per 1 januari. Er veranderde immers heel veel. Vooral de taken die vanuit het rijk naar de gemeenten gaan zouden wel eens voor onoverkomelijke problemen kunnen zorgen. Het blijkt allemaal mee te vallen, zo zijn de eerste berichten.

De gebiedsteams zijn met frisse moed begonnen en de eerste gezinnen zijn al een eind op weg geholpen volgens het credo 1 gezin, 1 plan, 1 contactpersoon. Er moet met diverse organisaties samengewerkt worden en dat is eigenlijk wel even wennen maar men heeft veel aan elkaar en ondersteunen elkaar voortreffelijk. Het streven is dat maatschappelijk werk, de gemeente, huisartsen, diverse maatschappelijke organisaties en de wijkverpleging optimaal de samenwerking aan gaan.

De uitdaging daarbij is dat er daardoor ook nauw samengewerkt moet worden met de zorgverzekeraar. Dat zit voornamelijk in de rol van de wijkverpleegkundige. Deze persoon moet de schakel zijn tussen het medische( taak zorgverzekeraar) en het sociale (taak gemeente). De zorgverzekeraar zorgt voor de financiering van dit nieuwe element in de zorg.

Voor onze gemeente waren er 3 wijkverpleegkundigen toe gewezen. Zij kregen gebieden toegewezen waar de "zorgvraag" het hoogst is. Grofweg komt dat neer op de postcodegebieden in "oud" Drachten. Gezien de verdeling van onze gebiedsteams was dit niet helemaal logisch maar daar was wel een mouw aan te passen.

In de eerste week van januari werd echter bekend dat een zorgverlener die de wijkverpleegkundigen moest leveren het niet eens was met deze verdeling. Zij hebben dit dan ook voor de rechter gebracht. Het gevolg is dat er voorlopig geen wijkverpleegkundigen worden toegewezen.

Om een heleboel ongerustheid weg te nemen: dit is geen ramp. Het is natuurlijk wel jammer dat er niet zo compleet mogelijk gestart kan worden. Doordat het een nieuwe toevoeging is missen we het echter niet. Bovendien blijven naast de gebiedsteams ook de "normale" lijnen betreffende de zorg open.

Drachten, 20-1-2015

Jos van der Horst

Reactie toevoegen

U bent hier