h

Motie Schrappen Ouderbijdrage Jeugd-GGZ

6 maart 2015

Motie Schrappen Ouderbijdrage Jeugd-GGZ

Sinds 1 januari 2015 moeten ouders een eigen bijdrage betalen voor een behandeling van hun kind in de geestelijke gezondheidszorg (Jeugd-GGZ) in een instelling of pleeggezin. Deze eigen bijdrage wordt via het CAK geïnd door de gemeente. De gedachte hierachter is dat ouders minder kosten maken wanneer hun kind buitenshuis wordt behandeld.

In de zorgsector en ook bij onze fractie bestaat de vrees dat de ouderbijdrage onnodig drempelverhogend werkt, waardoor kinderen en jongeren die psychische of psychiatrische hulp nodig hebben niet tijdig kunnen worden behandeld. Wij vinden dat zorg voor kinderen niet mag afhangen van de portemonnee van de ouders. Er is een afhankelijkheidsrelatie waarbij het wel of niet kunnen of willen betalen van de ouderbijdrage niet een reden mag zijn tot het onthouden van zorg voor kinderen. Bovendien is het maar de vraag of ouders inderdaad kosten besparen als hun kind buiten het gezin wordt behandeld; denk daarbij bijvoorbeeld aan de te maken reiskosten. Ook is er landelijk veel kritiek op de hoge uitvoeringskosten voor gemeenten. De ICT is nog niet op orde en het levert veel extra bureaucratie op. De vraag of het innen van de eigen bijdrage sowieso iets oplevert lijkt daarmee gerechtvaardigd. Staatssecretaris Van Rijn heeft onder druk van de Tweede Kamer toegezegd te gaan onderzoeken of de ouderbijdrage leidt tot hulpmijding door ouders. Tot het onderzoek is afgerond zal de staatsecretaris niet optreden tegen gemeenten die de ouderbijdrage niet innen.

Daarom heeft de SP Smallingerland samen met het CDA afgelopen raadsvergadering een motie ingediend om de inning van deze eigen bijdrage van ouders stop te zetten totdat de uitslag het onderzoek van de Staatssecretaris bekend is. Dan pas is duidelijk of het opleggen van een ouderbijdrage problemen ongewenste problemen veroorzaakt. Eerder hadden in de Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Mona Keijzer (CDA) hiervoor een motie ingediend, die het niet gehaald heeft, ondanks dat het landelijke PvdA congres een motie had aangenomen de eigen bijdrage van de tafel te vegen. Voor een gemeente die inzet op preventie, niemand tussen wal en schip en jeugdzorg zeer belangrijk vindt, lijkt de motie van het CDA en de SP dan ook passend. 

Het College wilde echter niet meegaan in de motie omdat zij wilde wachten op het standpunt van de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG) en het onderzoek van de Staatssecretaris wil afwachten. De motie werd naast CDA en SP gesteund door de FNP en Groen Links. Inmiddels is het standpunt van de VFG bekend. Ook zij willen de ouderbijdrage blijven innen tot het onderzoek is afgelopen. Zij volgen hiermee gewoon het landelijke beleid, terwijl wij probeerden om niemand tussen wal en schip te laten vallen. Wij denken nu na over de stappen die we nu nog kunnen nemen om deze asociale maatregel binnen onze gemeente aan de kaak te stellen.

Ramon Vos

Reactie toevoegen

U bent hier