h

Vragen Mantelzorgcompliment

6 maart 2015

Vragen Mantelzorgcompliment

Foto: pdpics
Afgelopen dinsdag heeft de SP fractie mondelinge vragen gesteld aan de wethouder over het mantelzorgcompliment. Wij zijn benieuwd naar de manier waarop de gemeente haar blijk van waardering richting mantelzorgers gaat vormgeven.

Met ingang van de nieuwe WMO begin dit jaar is dit namelijk een expliciete taak van de gemeenten. Eerder kregen alle mantelzorgers van iemand met een AWBZ indicatie voor zorg thuis jaarlijks een geldbedrag van tweehonderd euro van de regering. Zoals we vaker zien bij de decentralisatie is het budget dat de gemeenten krijgen hiervoor lager dan dat van de Sociale Verzekeringsbank, die eerder verantwoordelijk was voor de uitbetaling. Daarnaast is het geld niet geoormerkt en kunnen gemeenten er ook voor kiezen het compliment helemaal af te schaffen en het budget ergens anders aan te besteden.

De SP vindt het belangrijk dat de gemeente de inzet van mantelzorgers blijft erkennen en waarderen. "Zeker op het moment dat met de hervorming van de langdurige zorg een groter beroep op de inzet van mantelzorgers zal worden gedaan", aldus raadslid Marjan Wieldraaijer.

“Mantelzorger ben je uit liefde” antwoord de wethouder Jos van der Horst, maar het is goed om dit te waarderen. Dit doet de gemeente door mensen mede regie te geven over de zorg en ze hier in te ondersteunen. Jaarlijks organiseert de gemeente ook een verwendag, waar zo’n tachtig mantelzorgers naar toe komen. Pas in oktober vorig jaar kreeg de gemeente te horen dat zij vanaf januari 2015 verantwoordelijk wordt voor het mantelzorgcompliment en dat was te krap om nieuw beleid te kunnen maken. Het voormalige mantelzorgcompliment was naast een steun in de rug ook bedoeld als tegemoetkoming in de extra kosten die mantelzorg met zich meebrengt. Voordeel was dat de regeling eenvoudig uit te voeren was. Nadeel was dat het weinig specifiek was en niet altijd werd aangevraagd ter ontlasting van de mantelzorger, maar als financieel voordeel voor een beperkte groep mantelzorgers.

De nieuwe nota mantelzorg moet nog door het college en naar de raad. Het compliment zal hierin hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkomen in de vorm van een geldbedrag, maar als steun in natura van ongeveer dezelfde waarde. “Er komt in ieder geval iets voor in de plaats, voor de 100 tot 150 mantelzorgers die het betreft” aldus de wethouder.

Michiel Schrier

Reactie toevoegen

U bent hier