h

Meester Auke is niet meer

1 mei 2015

Meester Auke is niet meer

Met groot verdriet moeten we deze week afscheid nemen van Auke Veenstra. Auke was van 2001 tot 2005 afdelingsvoorzitter van SP Smallingerland. Later is hij nog jaren voorzitter geweest van de toenmalige SP afdeling Noord Oost Fryslân.

Toen ik halverwege 2004 wat actiever voor de SP begon te worden maakte ik voor het eerst kennis met Auke. Ik was uitgenodigd voor een bestuurs-vergadering in de oude raadsvleugel van het gemeentehuis in Drachten. De manier waarop hij de vergadering leidde, niet al te strak en lichtjes onderwijzend ,verried zijn vakmanschap. Fel en meelevend, zo kun je denk ik het karakter van Auke wel omschrijven. Op die eerste avond zei ik nog niet zoveel en hij kwam na afloop even bij me staan. "Ik hoop toch wel dat je het interessant hebt gevonden" vroeg hij. Ik knikte bevestigend waarop Auke me heel indringend aankeek en zei: "Ondanks het feit dat je er niets aan vond , hoop ik toch dat je de volgende keer weer wilt komen" Daarna ging het snel voor mij, ik bleef inderdaad terugkomen en Auke richtte een afdeling op in Achtkarspelen , toen nog samen met Kollumerland, Noord Oost Fryslân heette dat. Hij werd in januari 2005 in Smallingerland als voorzitter opgevolgd door Roel Akkerman.

Op de regionale en landelijke bijeenkomsten bleven Auke en ik elkaar zien en meestal reden we samen. De discussies over rechtvaardigheid en het echte socialisme blijven me tot op de dag van vandaag bij. Een gevleugelde uitspraak van hem was: "Als de SP opschuift naar rechts , zoals de PvdA doet, zoek ik een nog linksere partij op en anders richt ik hem zelf op"

In de opmaat naar de Statenverkiezingen van 2007 speelde Auke ook een prominente rol. Hij was het heel vaak niet eens met de beoogd lijsttrekker en latere fractievoorzitter. Dat hij gelijk kreeg bleek wel aan het eind van de Statenperiode in 2011 toen laatstgenoemde er met 3 zetels vandoor ging.

De laatste jaren hield Auke het vrij rustig voor zichzelf en zijn vrouw Riet. Wel roerde hij zich veel en vaak op facebook en schreef hij op de fora van de Leeuwarder Courant. Ook hebben hij en Riet nog stevig gefolderd in Surhuizum voor de afgelopen Statenverkiezingen. Auke is afgelopen maandag overleden aan de gevolgen van een hartstilstand.

In Auke Veenstra verliezen we een oprechte en felle strijder tegen het onrecht. Op zaterdag 2 mei klinkt als laatste daad van verzet de Internationale in het kerkje van Surhuizum.

Jos van der Horst,voorzitter SP Smallingerland

Reactie toevoegen

U bent hier