h

"Uit de raad" verslag van de SP

30 september 2005

"Uit de raad" verslag van de SP

Hoogstwaarschijnlijk kent u de SP Smallingerland vooral als een clubje mensen dat regelmatig onder het carillon in het centrum van Drachten staat met folders en enquêtes. De rubriek 'Uit de Raad' wil daar verandering in brengen, actie en fractie gaan namelijk hand in hand, alleen valt het een meer op dan het ander. U loopt tenslotte vaker door het centrum dan door de raadszaal. Daarom hebben wij het gevoel dat het werk dat onze raadsleden verrichten onderbelicht blijft en dat vinden we erg jammer. Omdat lang niet alle onderwerpen even interessant zijn, brengt 'Uit de Raad' u een samenvatting van wat er aan de orde is geweest en dan met name wat onze aandacht trok.

De gemeente Smallingerland kent drie raadscommisies, namelijk Samenleving en Zorg (SaZo), Algemene, Economische en Financiële Zaken (AEFZ) en Ruimte Ordening, Infrastructuur en Milieu (RIM). De agenda's en de vergaderstukken daarvan kunt u raadplegen op http://www.ebis.smallingerland.nl/ ook bent u van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen.

Verslag commissie Sazo 19-9-2005.

Oriëntatienota Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Per 1 januari wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van kracht. Deze wet gaat de Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WvG) en een deel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vervangen. Vanaf 1 juli zullen de eerste taken, o.a. huishoudelijke hulp, naar de WMO overgeheveld worden. De gevolgen van de WMO zullen zo mogelijk nog ingrijpender zijn dan die van het nieuwe zorgstelsel. Vanaf volgend jaar is het Rijk niet meer verantwoordelijk voor de uitvoer van voorgenoemde wetten, maar de gemeente. Dat betekent dat er (grote) verschillen kunnen ontstaan tussen het zorgaanbod in de verschillende gemeenten. Bovendien wordt er weer eens een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Pas nadat een hulpvrager niet meer bij vrienden, familie, buren of waar dan ook terecht kan, zal de gemeente bijspringen en kan er een beroep worden gedaan op de WMO.
Op voorstel van Groen Links werd dit onderwerp gewijzigd van adviserend in informerend. Dit heeft tot gevolg dat er geen advies aan de Raad wordt uitgebracht. Er bleek nog heel veel onduidelijk over wat er op ons af zit te komen.
De PvdA probeerde ons enthousiast te krijgen voor de uitdaging van de WMO. Wij vinden dat de uitdaging er op neer komt dat de mensen moeten zien rond te komen van minder centen. De WMO is de zoveelste bezuinigingsoperatie van Balkenende en co. Dat blijkt duidelijk uit de voorstellen van het college, die een eigen bijdrage willen gaan vragen en vrijwilligerswerk verplicht willen stellen voor uitkeringsgerechtigden. De SP daar tegen. Zorg dient ten eerste verleend te worden door daarvoor opgeleide mensen en ten tweede hoort daar ten minste het minimumloon tegenover te staan. De eigen bijdrage is onzinnig omdat daar weer bijzondere bijstand voor aangevraagd kan worden en dus is het een bureaucratisch potje schuiven met centen waar niemand bij gebaat is.

Meer lezen over de WMO? http://www.socialealliantie.nl/WMO/index.htm

Verslag commissie AEFZ 20-9-2005.

Economie van Smallingerland.
Volgens onze burgemeester heeft de economie van Smallingerland zich de afgelopen jaren gunstiger ontwikkeld dan de omringende gemeenten en schijnt zij het zelfs beter te doen dan het friese of landelijke gemiddelde.
Ons voorstel is om te bekijken of er in de toekomst een Bruto Gemeentelijk Product kan worden berekend zodat we dat kunnen vergelijken met het Bruto Nationaal Product zal worden bekeken. De ambtenaar keek geinteresseerd.

Verslag politie.
Smallingerland staat nog steeds bekend als een van de veiligste gemeentes van Nederland, maar dat betekent niet dat we nu achterover kunnen leunen.
Meerdere partijen dringen aan op een actiever beleid tegen geweld (ook huiselijk) en vandalisme. Commissaris de Boer geeft aan dat zijn organisatie uiteraard op ons verzoek daar meer aandacht aan zal besteden. “U vraagt en wij draaien”
Er bereikten ons de laatste tijd geluiden dat de politie te pas en te onpas vraagt naar het identiteitsbewijs. Men is verplicht dit altijd bij zich te hebben en wanneer men dit vergeet is dat automatisch een overtreding en dus een bekeuring.
Door nu te pas en te onpas er naar te vragen wordt het een soort melkkoe.
Er zijn echter landelijk afspraken gemaakt dat de politie alleen naar het identiteitsbewijs mag vragen wanneer er concreet vermoeden is dat de opgegeven identiteit onjuist is.
We hebben gevraagd of ik de cijfers kon krijgen van de uitgeschreven bekeuringen wegens het niet kunnen tonen van het identiteitsbewijs.
Commissaris de Boer gaf toe dat die afspraken er inderdaad waren en dat hij ze opnieuw onder de aandacht zou brengen. Ook zou hij zorgen voor het beschikbaar komen van de cijfers.

Verslag Raadscommissievergadering R.I.M. 21 sept. en 22 sept. 2005.

Bestemmingsplan “Paardensportcentrum.”
Dit is een heikele kwestie. Het College stelt voor om het aantal evenementen uit te breiden tot maximaal 12 per jaar. De omwonenden gaan hier niet mee akkoord omdat dit teveel drukte met zich meebrengt. De eigenaren gaan ook niet akkoord omdat dit aantal van 12 nog te weinig is om de zaak exploitabel te maken. We zitten met een groot dilemma. Uit de commissie kwamen geluiden om met zijn allen om tafel te gaan zitten, Dat wil zeggen, de eigenaren en de omwonenden en het college. Dat gaat dus ook gebeuren. De CDA-fractie heeft aangekondigd met een motie te zullen komen waarin het gebruik van het FPC nog meer uitgebreid zal worden dan in het door het College voorgestelde plan.
Hierbij aangetekend dat de drukte die ongetwijfeld zal ontstaan zoveel mogelijk zal worden beperkt. Wij wachten af.

U bent hier