h

Enquête wonen en zorg voor ouderen

1 oktober 2005

Enquête wonen en zorg voor ouderen

Wonen en zorg voor ouderen van groot belang
Noflik wenjen bliuwe......

De komende jaren zal het aantal ouderen steeds meer toenemen. Sommigen mensen zien dit als een probleem. Het kabinet doet alsof de ouderdomsvoorzieningen onbetaalbaar worden. Wij geloven daar niet in.
De generatie die ons land na de Tweede Wereldoorlog heeft opgebouwd, verdient het om met respect en zorg behandeld te worden. Door de vergrijzing en het ouder worden van de mens zal ouderenhuisvesting steeds vaker onderwerp van gesprek zijn. De vraag naar goede, betaalbare ouderenwoningen zal steeds meer toenemen.
Op zaterdag 1 oktober hebben wij een enquête gehouden in het centrum van Drachten.

We hebben mensen van 55 jaar en ouder gevraagd naar hun mening over wonen en zorg voor ouderen. De meeste ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. "Ik wenje hjir sa noflik" kregen we vaak te horen.
Zelfstandigheid is een belangrijk goed, zo lang als het kan. Als het echt niet anders kan, dan willen de meeste ouderen wel verhuizen naar een seniorenwoning. Bijvoorbeeld omdat het huis te groot wordt of omdat ze de tuin niet meer kunnen onderhouden.
Maar volgens veel ondervraagden zijn er te weinig betaalbare seniorenwoningen in Smallingerland. En bij de bouw van seniorenwoningen ligt de nadruk te sterk op koopwoningen. Mensen die altijd een huis hebben gehuurd willen op hun oude dag niet een hypotheek op hun schouders nemen. Daarom moeten er meer betaalbare huurwoningen voor ouderen komen. Zowel in Drachten als in de andere dorpen van onze gemeente. Ouderen moeten soms jaren lang op de wachtlijst staan, als ze naar een seniorenwoning willen. Sommige ondervraagden spreken zelfs over zes jaar! Wij vinden dat schandalig. Maar….. met bouwen alleen zijn we er niet. Ook de woonomgeving is van groot belang. Daarom moeten er meer mogelijkheden komen voor wonen, welzijn, zorg en diensten voor mensen die graag zelfstandig in hun eigen huis willen blijven wonen, ondanks beperkingen. Ook na de verhuizing naar een seniorenwoning mogen ouderen niet in een isolement terecht komen, maar moeten ze gebruik kunnen maken van de noodzakelijke voorzieningen.

U bent hier