h

Jaarverslag 2005 SP afdeling Smallingerland.

27 januari 2006

Jaarverslag 2005 SP afdeling Smallingerland.

Leden en bestuur.

In de loop van 2005 hebben we veel nieuwe leden mogen verwelkomen. Dat is vooral het gevolg van de persoonlijke benadering van de (nieuwe) leden. We hebben in februari en september een kennismakingsbijeenkomst gehouden, waar verschillende nieuwe leden aanwezig waren. Een aantal van hen behoort inmiddels tot de vaste kern.

Hoewel zich ook een aantal nieuwe folderaars hebben aangemeld, zijn er toch enkele vacatures bijgekomen. Dus zoeken we driftig naar ondersteuning.
Elke maand is er een openbare bestuursvergaderingen gehouden (behalve in de zomervakantie). Daar werden de organisatorische onderwerpen besproken. Ook werden de acties voorbereid en werd er verslag gedaan door de (steun)fractie, werkgroepen, etc. Naast de bestuursleden was er altijd een aantal actieve leden aanwezig bij deze bijeenkomsten. Helaas moest ons bestuurslid Anja Walter begin 2005 al afhaken vanwege gezondheidsredenen.
Sinds een aantal maanden hebben wij ons eigen ledenblad “Podium”. De reacties zijn tot nu toe erg positief. Ook wordt er goed gebruik gemaakt van onze website www.smallingerland.sp.nl.

Activiteiten.

In maart hebben we de Ondernemingsraden van zorginstellingen gevraagd om het manifest tegen de marktwerking in de zorg te ondertekenen. In april hebben een paar wakkere leden om zes uur ´s ochtends weer bij de poort van Philips gestaan om de Solidariteitskrant uit te delen. Ook hebben we de plaatselijke kinderopvang benaderd om flyers te verspreiden voor de enquête over de nieuwe Wet Kinderopvang. De maand mei stond volledig in het teken van het referendum tegen de Europese grondwet (in Smallingerland was ruim 64 % tegen deze grondwet!). In juli hebben we de bevolking gevraagd hoe het geld besteed dient te worden dat de gemeente de komende jaren van UPC zal ontvangen als compensatie van de forse tariefstijgingen. In oktober hebben we een enquête gehouden over wonen en zorg voor ouderen. Afgelopen najaar hebben we meegedaan aan de actie Noodrem tegen het nieuwe zorgstelsel. Een ludieke nachtelijke actie viel helaas in het (regen) water.
Binnen het Provinciaal Actieplatform en Keer het Tij zijn diverse activiteiten ontplooid. We hebben geprobeerd om (samen met de doopsgezinde gemeente) een lokale Keer het Tij-afdeling op te richten. Daarvoor hebben we diverse andere politieke partijen benaderd, maar die zijn (nog) niet enthousiast te krijgen.
Ook hebben we het afgelopen jaar meerdere keren een huis-aan-huis-krant verspreid, namelijk tegen de Europese grondwet, de Ouderenkrant en onze eigen afdelingskrant.
Er is een werkgroep gevormd die zich bezig houdt met Verkeer, Huisvesting en Milieu. Deze werkgroep is eind 2005 tweemaal bijeen geweest en is druk aan het brainstormen. De kennismakingsbijeenkomsten en de benadering van de nieuwe leden worden gecoördineerd door de werkgroep Nieuwe Kansen Grijpen. Door gebrek aan (actieve) medewerkers heeft de Werkgroep Zorg haar activiteiten op dit moment even stopgezet. Maar wij blijven de schandalige ontwikkelingen in de zorg nauwlettend volgen.
Zeven leden van onze afdeling hebben deelgenomen aan de cursus Lokale Politiek voor kandidaat gemeenteraadsleden. De kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma zijn in begin november vastgesteld door de ledenvergadering. Meteen daarna zijn de voorbereidingen voor de campagne gestart.

Ledenwerkgroepen.

In juni 2005 heeft de voormalige ledenwerkgroep Noord Oost Fryslân (Achtkarspelen en Kollumerland) de status gekregen van zelfstandige afdeling. In korte tijd zijn ze er in geslaagd om zich goed op de kaart te zetten.
Ook de ledenwerkgroep Ooststellingwerf is heel goed bezig. Deze groep is in juni 2004 gestart en bestaat nu dus ruim anderhalf jaar. In die tijd hebben ze al veel van zich laten horen. De activiteiten tegen de malafide praktijken van Container Cleaning Nederland (en haar rechtsopvolgers) zijn in de eerste maanden van 2005 doorgegaan. De SP in Ooststellingwerf heeft zich samen met GroenLinks verzet tegen de plaatsing van acht windturbines (120 m hoog) langs de N381 tussen Oosterwolde en Appelscha aan de rand van natuurgebied Drents-Friese Wold. Op 1 juni is hierover een referendum gehouden. De tegenstemmers hadden een ruime meerderheid. De ledenlijst van de werkgroep bleek niet helemaal a tueel te zijn. Pogingen om dit te 'verschonen' zijn in 2005 uiteindelijk gelukt. Ondanks 'afvallers' is er nu een positief saldo: 41 leden. Deze ledenwerkgroep gaat voortvarend verder, ondanks vertrek van enkele bestuursleden.
Ook de gemeenten Tytsjerksteradiel en Boarnsterhim horen bij onze afdeling. In die gemeenten is nog te weinig belangstelling. Maar de SP is een groeiende partij. Dus we blijven hoop houden dat de activiteiten in deze beide gemeenten ook van de grond zullen komen.

Regionale en landelijke SP-activiteiten.
Ter voorbereiding van het landelijk congres “De SP en de Wereld” hebben wij in april een ledenvergadering gehouden, waar onder meer gediscussieerd is over een aantal onderwerpen uit de internationale politiek. Ook hebben een aantal afgevaardigden tweemaal een regioconferentie bezocht voor de drie Noordelijke provincies.
De voorzitter en de fractievoorzitter hebben deelgenomen aan het regio-overleg (1 keer per 6 weken) en de afdelingsvoorzitter (of diens vervanger) bezocht de bijeenkomsten van de partijraad (1 keer per 3 maanden). De fractievoorzitter en afdelingsvoorzitter hebben de tweedaagse oktoberscholing bezocht (over de gemeenteraadsverkiezingen) en de drie eerstverkiesbare kandidaten hebben in december de workshops over de verkiezingscampagne gevolgd. De penningmeester heeft een speciale partijcursus over financieel beheer bezocht.

Al deze activiteiten waren alleen mogelijk dankzij de inzet van veel vrijwilligers. Met ons allen (leden en bestuur) hebben we in 2005 weer veel werk verzet en ook mooie successen behaald.

Roel Akkerman,
Voorzitter SP Smallingerland.

U bent hier