h

Bijdrage SP aan de college onderhandelingen (tweede ronde)

28 maart 2006

Bijdrage SP aan de college onderhandelingen (tweede ronde)

Nadat op dinsdagavond 21 maart alle partijen hun mening hadden gegeven over de collegevorming, werden drie partijen door de PvdA uitgenodigd voor een tweede ronde: CDA, ChristenUnie en SP. De PvdA voerde afzonderlijke besprekingen met de drie andere partijen. Voor de SP is dit gesprek gevoerd door de gemeenteraadsleden Frans Baron en Petra Kramer en afdelingsvoorzitter Roel Akkerman.

De PvdA had ons van tevoren gevraagd om antwoord te geven op de twee vragen: Wat vindt u van het beleid van de afgelopen periode en wat voor beleid met er de komende jaren gevoerd worden? Ons antwoord op die vragen was:
De afgelopen jaren is onze gemeente minder sociaal geworden. De sociale woningbouw heeft onvoldoende aandacht gekregen. Het college heeft haar beleid vaak weten te realiseren met een minieme meerderheid. Er was te weinig oor voor de mening van de oppositie. Er is teveel geld gepompt in dure projecten. Het rendement van deze projecten is erg onzeker en het budget wordt veelal overschreden. Dit geld kan beter aan een sociaal beleid uitgegeven worden.
Voor de komende jaren willen wij een socialer beleid. Minstens 25 % van de nieuw te bouwen woningen moet bestaan uit sociale huur- en koopwoningen. Mensen met een inkomen tot 120% van het bijstandniveau moeten recht hebben op inkomensondersteunende maatregelen zoals bijzondere bijstand. Er moet voldoende geld beschikbaar blijven voor belangrijke regelingen op het gebied van zorg en sociale zekerheid, zoals de Wet Werk en Bijstand en de WMO. Daarom is het voor ons niet aanvaardbaar om in de toekomst nog meer geld te pompen in grote prestigieuze projecten zoals de Drachtster Vaart en de nieuwe parkeergarage.
Daarna werd er onder anderen nog gepraat over de bestrijding van de werkloosheid, grote projecten zoals het Berenatmeer, de megaschool in De Folgeren en de Zuiderzeelijn.

We hebben inmiddels een uitnodiging gekregen voor de derde onderhandelingsronde, die zal plaatsvinden op woensdagavond 29 maart.

U bent hier