h

Voedselbank is symptoombestrijding

2 mei 2006

Voedselbank is symptoombestrijding

Moet je blij zijn als er in je gemeente een voedselbank opent? Het initiatief van de "Arme kant van Drachten" is natuurlijk goed maar is slechts symptoombestrijding. Om de voedselbanken in Nederland overbodig te maken zal er eerst een fatsoenlijk armoedebeleid gevoerd moeten worden.

Deze problematiek laat zich ook niet 1, 2, 3 oplossen. Daar is vanuit de politiek durf voor nodig om, in deze neo-liberalistische tijden, de middelen te zoeken om een structurele oplossing te vinden. Een prominente VVD'er stelt in een reactie op een stuk op mijn weblog, jossp.punt.nl, over dit onderwerp dat hij de bewoners van deze gemeente wil helpen door de ruimte in de begroting te benutten voor hulp. "Dan maar even wat minder nieuw beleid " zo zegt hij.

De ombudsman van de PvdA stelt in de krant van 22 maart 2006 dat het gezocht moet worden in de verruiming van de mogelijkheden van de bijzondere bijstand. Het moge duidelijk zijn dat er enig draagvlak bestaat om in ieder geval in de gemeente Smallingerland de voedselbank overbodig te maken en mensen weer een menswaardig bestaan te geven. In de perspectiefnota wordt € 135.000,= (bijzondere bijstand) uitgetrokken voor armoedebeleid.

Dit geld is een eenmalige bijdrage van het rijk en is een druppel op een gloeiende plaat want daar moet vier jaar mee gedaan worden. Het is een schande dat we dit in de "sociaalste" gemeente van Nederland laten gebeuren De nood is hoog dus wanneer gaat het college nu eens werk maken van het armoedebeleid?
De Socialistische Partij wil hier graag in meedenken.

Jos v.d. Horst
Gemeenteraadslid SP

U bent hier