h

Uit de Raad

16 januari 2007

Uit de Raad

Hierbij infomeert de SP fractie u over een aantal onderwerpen welke in de raadsvergadering van 9 januari 2007aan de orde zijn geweest.

De raadsvergadering begon hoogst onplezierig met het voorstel van Jan van Kampen van het CDA die omwille van het aansluitende etentje haast wilde maken en het initiatiefvoorstel van Petra Kramer (SP) van de agenda wilde halen. De vraag van Petra wat belangrijker was, vergaderen of een vorkje prikken werd door de voorzitter genegeerd en het voorstel verdween van de agenda. Een teleurstelling voor Petra Kramer die een ontzettend goed voorstel had gemaakt om de verordening dusdanig te veranderen dat het mogelijk maakt dat er geen circussen met wilde dieren in Smallingerland worden toe gelaten. Dit voorstel komt nu op de agenda van de volgende raadsvergadering.

Vragenuurtje:
Alleen de SP had vragen ingediend bij het college. Allereerst was Frans Baron aan de beurt om vragen te stellen aangaande de evaluatie van de Breeduit. De fractie had gehoord dat de evaluatie van de Breeduit niet meer zou behelzen dan een lezers tevredenheidsonderzoek. De SP wil graag een verklaring voor het feit dat de Breeduit duurder gaat uitvallen dan de 52.000 euro die er in eerste instantie voor uit getrokken zou hoeven worden.
Frans gaat nog een keer met Paul Lansen in overleg om helder te krijgen hoe dat precies zit.

Jos v.d. Horst heeft vragen gesteld over het nakomen van toezeggingen van het college. Er circuleert namelijk een lijst van acties en toezeggingen. Op die lijst staan vele toezeggingen waar geen aandacht meer aan besteed wordt en er in sommige gevallen al jaren op staan. Tijd om actie te ondernemen dus! Een verwarde(?) Bert Middel had de vraag van Jos helemaal verkeerd geïnterpreteerd en spitste het debat toe op het voorbeeld dat Jos in de vraag naar voren had gebracht. Vervolgens meende de pitbull van het college (Piet Fortuin) nog een duit in het zakje te moeten doen door te zeggen dat de agendacommissie dit de dag ervoor behandeld zou hebben. Daarmee probeerde hij tweedracht in onze fractie te zaaien door er op te zinspelen als zou onze fractievoorzitter dit hebben vergeten aan ons te melden. (Dit betrof echter de planning van de onderwerpen die in de commissievergaderingen aan de orde moeten komen.) Frans Baron sloeg zelfs een keer met de vuist op tafel en memoreerde dat de vragen van Jos wel degelijk in de raadsvergadering thuishoorden en dat de raad de kaders bepaald en niet het college! Onverwachte steun kwam er van Jan v.d. Wouden: Hij stelde de zelfde vraag en kreeg wel een fatsoenlijk antwoord. Later in de week schiep de raadsgriffier nog enige duidelijkheid door de afspraken over toezeggingen en planningen nog eens helder op papier te zetten.

Friese taal:
De motie van de FNP, ondersteund door onze fractie, om het burgerjaarverslag in het Fries te vertalen is met de kleinst mogelijke meerderheid aan genomen door de raad. De burgemeester voelt er echter niets voor om de motie uit te voeren. Een politiek probleem speelt hier echter op. De fractie van PvdA heeft namelijk ook voor deze motie gestemd. We zijn zeer benieuwd of zij de rug recht zullen houden en ook als het er op aan komt er met ons op aan zullen dringen de motie uit te voeren.

Kadernotitie communicatie:
Onder de tijdsdruk van het etentje na afloop van de raadsvergadering werd dit onderdeel er als het ware door gejast! Van de kritiek in de raadscommissie was niets meer te merken . Wel komt er een concreter plan.

Initiatief voorstel PvdA contributie sportverenigingen voor AZC bewoners:
De fractie van de PvdA had bij monde van Harry Balgobind en Peter Stoelinga een initiatiefvoorstel in elkaar geknutseld. Ik gebruik met opzet het woord geknutseld want het rammelde aan alle kanten. De kritische vragen van Jos v.d. Horst leidde eerst naar een amendement. De SP wilde namelijk punt 2 van de beslispunten er uit hebben. Dat gaat namelijk om het feit dat wanneer de contributie voor de bewoners van het AZC betaald gaat worden, dat dan de geldkraan voor activiteiten op het AZC terrein zelf dichtgedraaid wordt.

Voorts stond er in het voorstel dat de participatietoeslag voor de inwoners van Smallingerland tot 110 % WML niet voor de bewoners van het AZC zou gelden. Daar was ons amendement op gericht. Toen echter de wethouder vertelde dat het college al met plannen bezig was in de richting van het initiatiefvoorstel hield de PvdA het voorstel aan. Wij maakten van het amendement een motie en hielden dat ook aan. Gezien de vijandigheid in de raad was dat het enige wat er nog in zat.

Jos v.d. Horst ,
raadslid SP Smallingerland

U bent hier