h

Vertrouwen

29 januari 2007

Vertrouwen

De SP raadsfractie heeft wel weer wat te weeg gebracht. Nadat wij in de eerste week van januari een meldpunt WMO opgericht hadden volgde een week later de PvdA en noemde dit "het tegenwicht voor het klachtenbureau van de SP". Andre Weitenberg wist in de Leeuwarder Courant van dinsdag te melden dat de gemeente een WMO punt moet inrichten om ervaringen te delen met gebruikers en organisaties. Mijn collega schreef, volkomen terecht, op haar weblog dat de gemeente al zoiets heeft namelijk het WMO-loket.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is komt het CDA met een voorstel om een gebruikerspanel in te richten. Onze aller bedoelingen lijkt mij volkomen duidelijk: We willen niet dat iemand er op achteruit gaat in de WMO en we willen dat iedereen de zorg krijgt waar hij/zij recht op heeft.
De vraag is waarom doen we dit dan? Hebben we dan allemaal vertrouwen dat het goed komt? Pakt de gemeente haar krachtige regierol op? Uit bovenstaande acties van partijen met verschillende achtergronden en signatuur blijkt eens te meer dat er geen vertrouwen is in de uitvoering van deze complexe wet. Blijf ik ook nog eens met de vraag zitten waarom CDA en PvdA in de commissie- en raadsvergaderingen maar blijven wachten op de wethouder en zelf niet het heft in handen nemen. Vorige week maandag hadden we scherp stelling kunnen nemen tijdens de behandeling van de kadernota WMO.
Het ging voornamelijk om de WMO loketfunctie. De raad pleit al vanaf het begin voor meerdere loketten c.q. steunpunten in de wijken en de dorpen van Smallingerland. De wethouder weigert daar echter een concrete toezegging op te geven. Hij komt niet verder dan dat hij dat gaat onderzoeken.
Alleen de SP heeft de guts om de wethouder daar op aan te spreken terwijl de rest maar blijft afwachten. Maar dan wel informatiepunten en gebruikerspanels instellen, terwijl ons WMO-meldpunt door de wethouder als achterdochtig en argwanend wordt afgedaan.
Ik kan hier nog een ding aan toe voegen: Raad van Smallingerland doe uw werk eens!

Drachten,

Jos v.d. Horst
Raadslid Socialistische Partij gemeente Smallingerland

U bent hier