h

Uit de Raad van 6 maart 2007.

19 maart 2007

Uit de Raad van 6 maart 2007.

Hierbij infomeert de SP fractie u over een aantal onderwerpen welke in de raadsvergadering van 6 maart 2007 aan de orde zijn geweest.

Hoge molens vangen veel wind en dus zat de publieke tribune tijdens de Raadsvergadering van 6 maart afgeladen vol. De SP ziet de realiteit onder ogen en deelt de mening van het college dat Smallingerland iets aan duurzame energie zal gaan moeten doen. Helaas gaan de plannen van het college niet verder dan dat; iets.

Wat ons betreft gaat dit plan van aanpak ook niet ver genoeg. De gemeente heeft een voorbeeld functie. Als zij ook maar iets van een duurzaam image willen uitstralen zijn twee of drie techniekjes op een industrie terrein niet voldoende. Als ze groen willen uitstralen moet iedereen dat kunnen zien zodra ze de stad inkomen en zeker als ze het gemeentehuis betreden. De boodschap moet zijn: ‘ hier wordt werkelijk bewust voor groen gekozen’. De SP heeft daartoe de volgende ideeën geopperd:

-Maak groene daken op gemeente gebouwen of bedek ze met zonnepanelen
-Alle nieuwe gebouwen van groen, snelgroeiend hout.
-Gebruik stand-by killers voor alle overheidselektrische apparaten en geef hier voorlichting over.
-Laat het overgrote deel van de bereden overheid rijden op: aardgas, biomassa olie, waterstofgas of gewoon accu’s die opgeladen worden door schone technieken.
-Gebruik alleen spaarlampen.
-Verbied PC Hooft tractoren(SUV’s)
-Geef ACTIEF voorlichting aan mensen die huizen bouwen: panelen, duurzaam hout, eHR etc etc.

Omdat de raad erg verdeeld was, leek het alsof het plan van aanpak duurzame energie naar de prullenbak verwezen zou worden. Het college heeft het voorstel toen iets afgezwakt waardoor het CDA er mee in kon stemmen. De SP vindt dat erg jammer want het betekent dat er niet eerder dan in 2008 concrete stappen ondernomen zullen worden op het gebied van windenergie.

De milieuproblematiek is een ongrijpbaar iets en dat zorgt ervoor dat veel mensen niet doordrongen zijn van de noodzaak tot het nemen van maatregelen. Als net zoals vroeger, toen de eerste windmolens (die nu cultuurhistorisch erfgoed zijn!) gebouwd werden, het water ons letterlijk aan de lippen stond, dan hadden we spijkers met koppen kunnen slaan. Nu is besloten dat we het er later nog eens over zullen gaan hebben. Tot die tijd zal de SP niet stilzitten. Mede op ons initiatief volgt er binnenkort een hoorzitting over duurzame energie en ondertussen werken we aan plannen voor energiebesparing.

Nadat de windmolens op de lange baan waren geschoven verlieten de meeste Don Quichotte's de raadzaal terwijl er toch nog 2 interessante onderwerpen op de agenda stonden; namelijk een motie van de SP over de openstelling van het burgerlijke huwelijk voor iedereen en een motie van de SP over circusdieren.

Als reactie op de in het regeerakkoord opgenomen passage dat gewetensbezwaarde ambtenaren van de bijzondere stand rechtsbescherming genieten, hebben we samen met de PvdA en de VVD een motie ingediend waarmee we de toegankelijkheid van het burgerlijke huwelijk voor iedere volwassene in Smallingerland garanderen. De motie is met 16 tegen 14 stemmen aangenomen. Lees hierover meer in de rubriek opinie.

Vorige maand heeft de raad een door de SP ingediend voorstel behandeld om circussen met wilde dieren niet langer een evenementenvergunning te geven. Een meerderheid van de raad vond het een sympathiek voorstel, maar toch kon men er niet in mee gaan. Een motie waarin gepleit werd voor een landelijk verbod haalde ook geen meerderheid. Omdat we nogal vasthoudend zijn en tegelijkertijd ook bereid zijn tot het maken van compromissen, hebben we een motie ingediend waarin we pleitten voor maatregelen die het welzijn van dieren in circussen moeten garanderen. Met 15-15 werd het gelijkspel. In de raadsvergadering van 3 april a.s. komt de motie weer aan bod.

Petra Kramer
SP Fractielid Smallingerland

U bent hier