h

De Baron van Drachten neemt afscheid

9 april 2007

De Baron van Drachten neemt afscheid

Onder een enorme publieke belangstelling heeft ons aller Frans Baron op dinsdagavond 3 april afscheid genomen van de gemeenteraad van Smallingerland. Tevens werd er in zijn plaats een nieuw raadslid geïnstalleerd in de persoon van Michiel Schrier. Ook Sikke Huitema keert enigszins terug in de politieke schijnwerpers, hij volgt Michiel op in de raadscommissie. Ook hij werd dinsdagavond beëdigd.
De burgemeester weidde nog enkele mooie woorden aan deze SP’er van het eerste uur.Burgemeester Bert Middel overhandigt aan Frans Baron een boeket

Hij memoreerde onder andere aan het feit dat Frans de eerste SP-afdeling in Friesland heeft opgericht . Ook ontkwamen we niet aan het verhaal dat Frans ons met enige trots altijd vertelt.
Frans is namelijk ooit 3 dagen lang burgemeester van Smallingerland geweest. Hoe dat zo kwam dat moet hij zelf maar eens vertellen, vraag hem er gerust naar, hij vertelt het graag.

Frans werd door Bert Middel als een man van weinig woorden betiteld, maar wel eentje die altijd voorop liep in de acties. Met de schaal in de hand liep Frans naar het spreekgestoelte en hield naar mijn mening de beste speech die ik hem ooit heb horen geven. In het vragenuurtje had Petra Kramer de vragen gesteld naar aanleiding van het blauw spuiten van het Moleneind als voorloper van de vaart die daar gegraven wordt.

Frans haakte daar prachtig op in: “ De Drachtster Vaart loopt als een rode draad door mijn politieke carrière . Ik ben er mee begonnen en zoals het er nu naar uitziet eindigt het er ook mee. Ik wil het college hartelijk danken dat jullie het Moleneind voor mij blauw geschilderd hebben. Dat hadden jullie niet moeten doen.” Als verrassing voor het college had Frans nog een kunstwerk meegenomen. Het betrof een blauwgespoten plank, getekend door een plaatselijke kunstenaar.” Dit kunstwerk is heel wat goedkoper dan wat er nu ligt, ideetje voor de volgende keer misschien?”

Met Frans de fractievoorzitter van de SP verliezen we een stemmenkanon eigenlijk moeten we hem nu al vragen als lijstduwer voor 2010) maar niet voor de afdeling. Hij heeft ons, tijdens een besloten afscheid in het Smelnehûs, verzekerd dat hij bij de afdeling betrokken blijft. Ik hoop dat Frans veel succes heeft bij zijn werk in Provinciale Staten, waar hij ook al op overtuigende wijze in is gekozen.

Jos v.d. Horst.

U bent hier