h

Informatiebijeenkomst nieuwe vormen van energieopwekking

7 juni 2007

Informatiebijeenkomst nieuwe vormen van energieopwekking

Op donderdag 24 mei was het zo ver. Op initiatief van de SP en de PVDA werd de eerste informatiebijeenkomst in de geschiedenis van de onze gemeente gehouden. Het onderwerp was: nieuwe vormen van energieopwekking. Doel van de bijeenkomst was om inwoners van Smallingerland te informeren over twee vormen van energieopwekking. Jos van der Horst kwam op het idee voor een informatiebijeenkomst door de mogelijke komst een biomassacentrale en een ZEPP-centrale (Zero Emission Power Plant) binnen onze gemeente. Vooral de biomassacentrale die de Biomassa Holding wil gaan bouwen riep vragen op.


Onder leiding van een een enthousiaste gespreksleider ging de avond van start. De eerste spreker was de heer Moll; hoogleraar 'Natuurlijke hulpbronnen en duurzame productie en consumptie' aan de Rijksuniversiteit Groningen. De verwachting is dat de komende jaren het energiegebruik verder zal toenemen. Het grootste probleem bij onze overdadige energie-consumptie is de uitstoot van kooldioxide en methaan. Deze gassen zij de grootse veroorzakers van het broeikaseffect. Als eerste moeten er oplossingen worden gezocht om het energiegebruik terug te dringen. Bedenk zelf maar eens hoeveel elektrische apparaten in je eigen huis zijn te vinden. Vervolgens moeten we proberen hernieuwbare bronnen zoveel mogelijk te benutten. We zouden veel meer dan nu de mogelijkheden van wind- en zonne-energie moeten benutten. Jammer genoeg is de plaatsing van windmolens op het industrieterrein 'De Haven' niet door gegaan. Momenteel wordt nagedacht over een andere locatie. Als laatste moet energieopwekking door bijvoorbeeld: gas, kolen of olie zo efficiënt mogelijk gebeuren.

De heer Moll zag vooral kansen voor de ZEPP-centrale. De kooldioxide die vrijkomt bij de opwekking van stroom komt hierbij niet in de lucht, maar wordt in oude gasvelden gepompt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van zuiver zuurstof voor de verbranding wat leidt tot een hoger rendement. Het broeikaseffect wordt tegengegaan door deze techniek, maar er wordt nog steeds gebruik gemaakt van een eindige hoeveelheid aardgas.

Over de biomassa-centrale was de heer Moll iets minder enthousiast. In een dergelijke centrale laat men mest, voedselafval en gewassen vergisten (verrotten) waardoor gas ontstaat. Met dit gas kan vervolgens stroom worden opgewekt. Daarnaast ontstaat er kunstmest en groene cokes die verbrand kunnen worden in een gewone energiecentrale. Het is echter maar de vraag of er een markt is voor de geproduceerde kunstmest. Veel landen verbieden namelijk dit soort kunstmest. Belangrijker is echter de schaal van de te bouwen centrale. Het kost namelijk ook energie om het afval per vrachtwagen of schip naar de centrale te brengen. In hoeverre beïnvloed dit de te behalen milieu-voordelen?

Ook de vertegenwoordigers van het ZEPP- en het biomassaproject kregen elk vijf minuten om hun kant van het verhaal te geven. De informatie over de ZEPP-centrale was vooral technisch van aard. De vertegenwoordigers van de biomassa-centrale stipten vooral aan dat alle plannen binnen de wettelijke toelaatbare eisen voor geluid- en stankoverlast vielen.

Na de interessante pauze kreeg de zaal de kans vragen te stellen aan de sprekers. Ramon Vos stelde in de vragenronde een vraag over de hoeveelheid vrachtwagens (40) die per dag nodig zijn om het afval bij de centrale te brengen. Het is wel de bedoeling om afval per schip aan te voeren, maar dit is pas economisch haalbaar bij afstanden van ongeveer 200 kilometer (de afstand tot Rotterdam). Het meeste afval zal dus per wagen worden aangevoerd. Daarnaast waren er nog vragen over de herkomst van het afval. De biomassa-holding kon hier geen duidelijke antwoorden op geven. Wel kwam naar voren dat Biomassa Holding Utrecht niet meer de initiatiefnemer is van het project in Drachten. Deze Holding kreeg eerder geen vergunning van de Provincie Limburg wegens de BiBop-regeling. Er zouden mogelijk strafbare feiten zij gepleegd door de eigenaar de heer Ten Have. Er is nu een nieuwe Holding opgericht: Biomassa Centrale Drachten. Volgens de vertegenwoordigers is hiervoor gekozen wegens de gezondheid van de heer Ten Have.

Al met al was het een geslaagde avond met een hoge opkomst. De bovenzaal van de Lawei zat praktisch vol. Wij hebben veel kennis opgedaan over de onderwerpen en hopen dat dit voor de andere aanwezigen ook het geval is. Het blijven echter moeilijke onderwerpen.

Michiel Schrier

U bent hier