h

SP stemt tegen de perspectiefnota!

29 juni 2007

SP stemt tegen de perspectiefnota!

Reactie aan college:

De fractie van de SP kan zich niet vinden in de kaders zoals die in deze perspectiefnota geschetst zijn. Ook is deze nota weer te laat aan geleverd ,weliswaar binnen de wettelijk gestelde termijn van 3 weken voor deze raadsvergadering. Echter in uw eigen verordening stelt u dat deze nota voor 1 juni aan de raad aangeboden dient te zijn. Daar stelde ik vorig jaar nog vragen over en uw antwoord was duidelijk. U voldoet aan de wettelijke norm en dat is voor u voldoende.
Het komt er nu op aan: de uitvoering van uw collegeprogramma. Het zwaartepunt ligt bij de uitvoering van de cultuurnota. Voor de mensen in Smallingerland die financieel het zwakst staan zal de grote hoeveelheid geld dat naar cultuur gaat ,10 miljoen eenmalig en 500.000,= structureel, erg wrang in de oren klinken. Het is namelijk een ongrijpbaar iets, cultuur. Mooi om naar een voorstelling te gaan ,fijn om naar een mooi schilderij te kijken. Maar als je geen cent te makken hebt zal je dat worst zijn ,dan is wat er uit de radio komt en de leesportefeuille jouw cultuur. De fractie van de SP snapt best dat er wat moet gebeuren in een stad wil het bruisen en leven. Een mooie leefomgeving is tot slot van rekening goed voor de (geestelijke) gezondheid. Wij vinden echter dat de post voor welzijn en zorg wel heel erg schril afsteekt tegen de post cultuur.
Hoewel we in ons overzicht “Agendapunten commissie en raad” kunnen lezen dat u in augustus komt met een herijking van het minimabeleid vinden we daarvan geen financiële kaders in de PPN wij vragen ons af waarom . Ook snappen we nog steeds niet dat de daklozenopvang in Drachten nog steeds niet geregeld is .U zou daar de sterke regierol waar u zo op staat met wat meer verve mogen vervullen.
Vorig jaar hebben wij een motie ingediend aangaande het aanpassen van de financiële verordening ex artikel 212 van de gemeentewet. Wij halen deze weer te voorschijn en willen deze onderwerp laten zijn in de eerstvolgende raadscommissie van AEFZ. De verordening stelt dat het college tot een bedrag van 5 miljoen euro vrije bestedingsruimte heeft zonder de raad er in te kennen.
De financiële beslisruimte dient binnen redelijkheid te liggen bij de raad en niet bij het college. De raad is tot slot van rekening budgetverantwoordelijk.
Tot onze verbazing is er geld over gebleven uit de reserveringen van de gemeentelijke inzet op het gebied van cultuurhistorie . Hadden we toch het pand aan de Torenstraat kunnen kopen misschien? Gemiste kans !
Het streven naar een zo slank mogelijke organisatie mag niet een doel op zich zijn . Er moet binnen dit huis een gezonde werksfeer zijn om de werkzaamheden op verantwoorde wijze te verrichten. Die werkzaamheden staan ten eerste in het teken van de burger. De formatie die u extra raamt om bepaalde druk weg te nemen heeft toch niet te maken met het bereiken van een verklaring van getrouwheid en rechtmatigheid van de jaarrekening?
Er zitten nog veel ambities in de pijplijn. De fractie van de SP vindt het niet verstandig om de structurele ruimte boven op de buffer van 0,6 miljoen te gebruiken om sneller te sparen voor de cultuurambitie. Ons inziens komen we dan in de knoop met het mogelijke nog in te vullen structurele beleid.
Zoals ik in de aanhef al gezegd heb stemt de SP tegen deze nota . Dit is niet ons beleid ,wij hebben tot slot van rekening ook niet het collegeprogramma ge- en onderschreven.

Jos v.d. Horst
Fractievoorzitter SP Smallingerland

U bent hier