h

Afdrachtregeling SP=Solidariteit

24 september 2007

Afdrachtregeling SP=Solidariteit

Minister ter Horst van binnenlandse zaken wil de afdrachtregeling van de SP aan de kaak stellen. Zij vindt het ongepast dat provinciale en gemeentelijke overheden de vergoeding voor de volksvertegenwoordigers over maken naar de Socialistische Partij. Tegelijk met de uitspraken van de minister en eigenlijk daarvoor ook al worden er heel wat misverstanden over deze regeling de wereld in geslingerd.
Afgelopen zaterdag deed een ontketende Jan Marijnissen op de Partijraad in Amersfoort een felle aanval op de PvdA-minister. Hij noemde het zelfs een poging van de PvdA om een partij die het goed doet, in diskrediet te brengen. “ Noem het maar SP-pesten”, waren zijn woorden.

De afdrachtregeling is een van de peilers van de Socialistische Partij. Omdat wij een actiepartij zijn achten wij onze activiteiten op straat en onder de mensen als een belangrijk deel van ons werk. Dat wij daardoor de kans krijgen om vertegenwoordigers in de gemeenteraad, de staten en de Tweede kamer te krijgen is het gevolg van die acties. Waarom moet een volksvertegenwoordiger dan nog eens extra bevoordeeld worden terwijl collega-partijleden zich in weer en wind het vuur uit de sloffen lopen met folders en actievoeren? Immers elk actief partijlid is een vrijwilliger en ontvangt geen cent voor haar/zijn diensten.
Volksvertegenwoordigers staan op deze wijze op dezelfde voet als de vrijwilligers. Daardoor heerst er in de hele partij een saamhorigheid en actiebereidheid waar andere partijen jaloers op zijn.
Worden volksvertegenwoordigers gedwongen tot deze regeling? Verre van dat, want voor de meeste partijleden was de afdrachtregeling de belangrijkste reden om lid te worden van de partij. De raads- en Statenleden betalen graag aan de partij omdat de partij(en dat zijn wij zelf dus) er dan weer scholing en acties van kan betalen. Het gevolg is dan beter toegeruste volksvertegenwoordigers en het helpen van de mensen die het nodig hebben.
Wat minister ter Horst nu eigenlijk wil is dat gemeente en provincie niet meer rechtstreeks de vergoedingen aan de partij overmaakt. Zij vraagt zich af of de SP-constructie zich verhoudt tot de onafhankelijkheid van de politici. Een volkomen overbodige vraag want alle gemeenteraadsfracties en statenfracties bepalen hun eigen standpunten en schrijven hun eigen programma’s. Het argument dat overheidsgeld gebruikt wordt voor een ander doel dan waarvoor het is bestemd gaat ook mank. Het is namelijk zo dat volksvertegenwoordigers wel degelijk werk verrichten voor het geld dat ze ontvangen. Ook is het zo dat zij een bankrekening moeten opgeven waar het geld dat zij verdienen op gestort moet worden. Men is volledig vrij welk nummer men opgeeft dus wat is het probleem?
Voor de SP betekent de afdrachtregeling solidariteit. Naast gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid een van de uitgangspunten van de partij.

Jos v.d. Horst
Voorzitter a.i. SP Smallingerland
Oudeweg 109
9201 EK Drachten
Tel:06-40548473

U bent hier