h

Fractieverslag 2008 SP afd. Smallingerland

15 januari 2008

Fractieverslag 2008 SP afd. Smallingerland

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar voor de fractie van de SP Smallingerland. Het was het jaar waarin Frans Baron na negen jaar als gemeenteraadslid en fractievoorzitter afscheid nam en verder ging als lid van de provinciale staten. Hij werd opgevolgd door fractiegenoot Jos van der Horst als fractievoorzitter Zijn plaats in de gemeenteraad en de commissie AEFZ (Algemene Economische en Financiële zaken) werd opgevuld door Michiel Schrier. De laatste was al commissielid van AEFZ. Als gevolg hiervan kwam Sikke Huitema (voormalig raadslid) ook weer officieel terug in de politiek als lid van de commissie AEFZ.

In 2007 hebben wij ook afscheid moeten nemen van Petra Kramer. Als gevolg van haar niet functioneren binnen de fractie en de gemeenteraad is de leden van de afdeling gevraagd haar zetel terug te vragen. In de bijzondere ledenvergadering werd dit voorstel met onthouding van één stem aangenomen. Petra Kramer heeft haar zetel niet terug gegeven maar heeft zich afgesplitst onder de naam Fractie Kramer. De (steun)fractie van de SP Smallingerland vergadert wekelijks en bestaat momenteel uit zes mensen: Jos van der Horst (fractievoorzitter), Michiel Schrier (raadslid), Ramon Vos (commissielid), Sikke Huitema, (commissielid), Mirjam Postma (steunfractie) en Wanda Dijkstra (steunfractie).

De fractie van de SP heeft dit jaar weer haar best gedaan om te proberen een beter Smallingerland te maken. Hieronder is een overzicht te vinden van de belangrijkste zaken.
Armoede
In een ‘met de voeten op tafel’-gesprek met wethouder Cees Kuipers heeft de SP haar ideeën over het armoedebeleid in Smallingerland kenbaar kunnen maken aan het college. Dit alles heeft geleid tot een armoedebeleid binnen de gemeente waar de SP in december mee heeft ingestemd. Wat ons betreft had het beleid nog wel iets socialer gemogen. De wethouder heeft ons wel toegezegd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de groep die gebruik maakt van gemeentelijke regelingen uit te breiden.
Milieu
Op het gebied van het milieu heeft de SP aanzet gegeven voor een publieke bijeenkomst over nieuwe vormen van energieopwekking. Aanleiding hiervoor was de bouw van de biomassa- en de Zepp-centrale. In mei heeft de gemeente hiervoor een voorlichtingsbijeenkomst gegeven in de Lawei. Daarnaast heeft de SP zich sterk gemaakt te onderzoeken hoe verstandiger kan worden omgegaan met de openbare verlichting binnen de gemeente. De gemeente gaat hier in mee en volgt een masterclass “Slim verlichten”. Als laatste was de SP voorstander van de plaatsing van windturbines op het industrieterrein de Haven. Dit collegevoorstel heeft het niet gehaald, mede door grote druk vanuit de belangen-groeperingen. Vreemd genoeg werd het bestuur van één belangengroep gedeeltelijk gevormd door ambtenaren die ambtshalve in dit bestuur zaten. Wij hebben vragen gesteld over deze belangenverstrengeling.
Wonen
Dit jaar is het startsein gegeven voor de vernieuwing van de wijk “De Bouwen”. Wij hebben ons er vooral sterk voor gemaakt dat de gemeente goede voorlichting geeft aan de betrokken mensen. Helaas lijkt het er op dat de gemeente veel praat en weinig luistert. Ook het verzoek van de SP om in eenvoudige woorden het proces op één a-viertje samen te vatten bleek al een te moeilijke opgave. Zorgen van bewoners werden niet serieus genomen en wij konden dan ook niet anders dan nee zeggen tegen het voorstel. Daarnaast heeft Jos van der Horst zich sterk gemaakt voor de bewoners van de Leeuwerikstraat. Het gebouwenblok aan de overkant van de straat was al ontruimd, maar nog steeds niet gesloopt, wat aanleiding gaf tot vandalisme. De eigen woningen werden onderhouden met kitspuit en purschuim en de mensen hadden geen idee wat de toekomst voor hen inhield. Door inmenging van de SP hebben de woningbouwvereniging en de gemeente de bewoners geïnformeerd over de situatie en zijn de leegstaande woningen gesloopt.
Veiligheid
Naar aanleiding van signalen van leden van de SP hebben wij vragen gesteld over de veiligheidssituatie in de Trisken. De gemeente doet haar uiterste best de situatie rondom de Melkkelder te verbeteren. Verder kwam het college dit jaar met het voorstel om het mogelijk te maken om camera’s binnen de gemeente op te hangen om de veiligheid te vergroten. Wij waren tegen omdat het nog niet aangetoond is dat cameratoezicht de veiligheid vergroot. Hiervoor hoeft wat ons betreft dan ook niet veel geld aan te worden uit gegeven. Zeker niet minder belangrijk zijn onze meer principiële bezwaren.
Cultuur
De gemeente heeft afgelopen jaar haar plannen uit de doeken gedaan om Drachten te maken tot een bruisende en borrelende stad. De cultuurnotitie werd vormgegeven als pizza bij alle raadsleden door een pizzakoerier bezorgd. De SP is niet zozeer tegen het stimuleren van de amateurkunst binnen de gemeente maar verzet zich tegen de miljoenen die uit worden gegeven aan prestigeprojecten als de vorming van een cultuurtempel. Een gevolg van deze nieuwe culturele beleving was het blauwspuiten van het moleneind in april van dit jaar. Hadden wij eerst nog goede hoop dat het hier om een mislukte 1 april grap, dan kwamen wij van een koude kermis thuis. 75 duizend euro werden over de balk gesmeten om duizenden liters milieuonvriendelijke verf op het asfalt te spuiten. In de gemeenteraad hebben wij hier dan ook vragen over gesteld.
Sport
Samen met de VVD was de SP voortrekker in het bewerken van het college om het dragracen voor Drachten te behouden. In een motie van de SP die raadsbreed werd aangenomen gaven wij het college de opdracht om alles in het werk te stellen dit unieke evenement te behouden. Wij bleven dit proces volgen en druk uit oefenen op het college. Resultaat was dat de organisatoren van de dragraces schriftelijke toezeggingen kregen die het mogelijk maakt sponsoren te gaan werven zodat de dragraces in Drachten behouden blijven.
Dualisme
Een rode draad door het afgelopen jaar vormt de strijd tegen het gemeentelijke apparaat in het nakomen van afspraken en planningen. Ook het ontbreken van meetbare doelen in beleidsstukken maakt het voor de gemeenteraad moeilijk haar controlerende taak uit te voeren. Wij hebben op meerder momenten van het afgelopen jaar het college hier op aangesproken.
Na een groot aantal werkgroepbijeenkomsten om in de gemeente te komen tot een referendumverordening trok de PvdA op het laatste moment met oneigenlijke argumenten de stekker uit het voorstel. Dankzij de PvdA kunnen inwoners van onze gemeente zich niet uitspreken over belangrijke maatschappelijke kwesties.
Homohuwelijk
Dankzij een motie van de SP mogen in Smallingerland ambtenaren niet weigeren een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht te sluiten.
Dierenwelzijn
De komst van circus Renz was voor ons aanleiding om een discussie te starten over het welzijn van circusdieren. Helaas is het ons niet gelukt circussen met wilde dieren te weren uit Drachten, maar hebben wij het college de opdracht gegeven er landelijke op aan te dringen hier een oplossing voor te vinden.
Thalenpark
Wij hebben ons het afgelopen jaar sterk voor gemaakt dat er geen supermarkt in het Thalenpark komt. Hiervoor werken wij nauw samen met de actiegroep “red het thalenpark” en ondersteunen hen door het geven van advies.

Michiel Schrier
SP Raadslid gemeente Smallingerland

U bent hier