h

Uit de Raad van 5 februari 2008

12 februari 2008

Uit de Raad van 5 februari 2008

Hierbij infomeert de SP fractie u over een aantal onderwerpen welke in de raadsvergadering van 5 februari 2008 aan de orde zijn geweest.

Uit de afgelopen raad blijkt weer eens duidelijk dat wij op een andere manier tegen de politiek aankijken dan andere partijen. Wij hadden hiervoor twee moties voorbereid. Als eerste bleek dat de burgemeester niet op de hoogte was van het reglement van orde binnen onze gemeente. In dit reglement wordt beschreven hoe wij vergaderen in de raad en wat voor middelen wij als raad hebben om onze standpunten voor het voetlicht te krijgen. Ieder raadslid mag te allen tijde een motie indienen, die automatisch in de vergadering zal worden behandeld. De burgemeester - die ook voorzitter is van de raad - wilde echter van te voren aan de raad voorleggen of de motie wel op de agenda moet worden geplaatst. Hiermee ontneem je de raad de instrumenten om belangrijke zaken op de agenda te krijgen en raad zich er over uit te laten spreken.

De eerste motie was een steunbetuiging voor de politieacties. Wij zijn van mening dat dit werk zo belangrijk is voor onze gemeente dat wij het college vroegen druk uit te oefenen op de minister om met adequate Cao-voorstellen te komen. Daarnaast zijn wij natuurlijk een actiepartij en dragen daarom de acties een warm hart toe. De kritiek van andere partijen was dat wij als lokale bestuurders niets te zeggen zouden hebben over landelijk beleid. Dit argument kwam eerder in de vergadering niet naar voren toen het college er voor pleitte om druk op de regering te zetten om de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie te verhogen. Ook heeft de raad al eerder een motie aangenomen waarin het college druk zou uitoefenen om een landelijk verbod op wilde dieren in het circus te bewerkstelligen. Sommige andere partijen waren echter not amused dat wij niet alleen maar achter voorstellen van het college aan lopen, maar ook zelf de ons gegeven instrumenten gebruiken om onze standpunten naar voren te brengen.

Onze tweede motie was wel degelijk lokaal van aard. Wij willen eindelijk wel eens duidelijkheid hebben over de mogelijke tijdelijke supermarkt in het Thalenpark. Daarom vroegen wij om eens en voor altijd de onrust onder de bevolking de kop in te drukken. Weer veel tegenstand vanuit andere raadsfracties. Niet zozeer om de inhoud van de motie, want de meeste partiijen zien ook wel in dat er geen draagvlak voor is. Ze kunnen er gewoon niet tegen dat wij als SP nu eindelijk duidelijkheid voor de omwonenden willen hebben en hier keer op keer aandacht voor vragen. De motie hebben wij aangehouden na toezeggingen van de wethouder, die het feitelijk onmogelijk maakt een supermarkt te bouwen in het Thalenpark zonder dat dit zijn kop kost.

Veel weerstand dus ten aanzien van de manier waarop wij politiek bedrijven binnen de raad. Wij blijven hier echter mee doorgaan omdat wij het als onze plicht zien aan de mensen die op ons gestemd hebben. Misschien moeten wij er de volgende keer ook maar eens wat van zeggen als ander fracties ellenlange betogen houden, die vaak kant nog wal raken en vol zitten met algemeenheden en herhalingen van punten uit het voorliggende voorstel om het standpunt van het college maar te verduidelijken.

Michiel Schrier
SP raadslid Smallingerland

U bent hier