h

SP-ers buurten in de Bouwen.

17 mei 2008

SP-ers buurten in de Bouwen.

De SP is groot geworden in de buurten en de wijken. Door te luisteren naar de mensen. Door in gesprek te gaan en door te weten wat er speelt. SP actiegroep actief in wijk De BouwenDaarin onderscheiden we ons nog steeds van de meeste andere partijen.

Op de laatste partijraad van 26 april jl. hadden we een interessante spreker te gast namelijk Pieter Winsemius, voormalig minister van VROM en VVD er. Tevens is hij nauw betrokken bij het rapport ‘Vertrouwen in de buurt’. Hij is het helemaal eens met de SP, dat we de straat op moeten om met de mensen in gesprek te gaan.
Hij vertelde dat hij, toen hij in de kamer zat vroeger, wel eens dacht wat zeurt die SP weer over die volktuintjes, tot hij in de gaten kreeg dat die volkstuintjes voor veel kleinbehuisde mensen hun eigen paradijsje is. Op onze website staat een uitgebreid verslag van Jos van der Horst over de lezing van Pieter Winsemius.
In de partijraad is besloten dat de leden van de SP-afdelingen nog vaker de wijk in zullen gaan. Buurten in de wijken, zogezegd.

Wij hebben de daad bij het woord gevoegd en we zijn op donderdagavond 15 mei met een uitgebreide delegatie SP-ers de buurt in gegaan. We hebben gekozen voor de Drachtster wijk De Bouwen. Deze buurt zal de komende jaren aanzienlijk gerenoveerd worden. Er worden huizen afgebroken, herbouwd, komt hoogbouw etc. Wij waren ontzettend benieuwd hoe de bewoners dit ervaren. Zijn ze voldoende op de hoogte van de plannen? Weten ze wat er met hun huis gebeurd, waar ze soms al bijna hun hele leven wonen? Wat vinden ze van de plannen en van de informatie door gemeente en woningcorporatie?

We zijn met een stuk of tien mensen de wijk ingegaan. Een aantal leden van onze afdeling hebben huis-aan-huis de Zo-krant verspreid. Een paar andere leden hebben aangebeld om een enquête af te nemen over de renovatieplannen. We hebben voor de enquête gekozen voor de straat het Paardepad, omdat we hadden gehoord dat daar nogal wat klachten waren. Een volgende keer kiezen we voor andere straten. Want het krijgt beslist een vervolg!
Onze verwachting bleek te kloppen. De meeste bewoners die wij ondervraagd hebben, blijken erg weinig af te weten van de plannen. Ruim zeventig procent van de ondervraagden voelt zich niet betrokken bij de wijkvernieuwing. En ruim tachtig procent vindt dat ze onvoldoende geïnformeerd worden door de gemeente. Bijna negentig procent van de bewoners weet niet of hun eigen woning gesloopt zal worden. De informatie gaat vooral over de grote lijnen, terwijl de bewoners juist willen weten wat er in hun concrete geval gebeurt. Die onzekerheid duurt veel te lang. Dat is natuurlijk bedroevend. Wij zullen dan ook de vinger aan de pols houden.

Op vrijdagavond 30 mei gaan we opnieuw deze wijk in. De Bouwen is een wijk om van te houden. Dat moet zo blijven!
Maar we vergeten ook de andere wijken niet. Op vrijdagavond 13 juni gaan we naar De Venen. Daar zullen we huis-aan-huis aanbellen om de ZO-krant aan te bieden en om te vragen wat de bewoners vinden van deze wijk. Dan zal oud-Tweede Kamerlid en landelijk penningmeester Rosita van Gijlswijk ook aanwezig zijn om ons te helpen.
Ons wijkbezoek wordt enorm gewaardeerd door de bewoners. Ze voelen zich gesteund en kunnen hun verhaal kwijt. En voor ons is het belangrijk om deze informatie boven water te krijgen.

We zijn ook heel blij dat er zoveel vrijwilligers uit onze afdeling zijn, die ons hierbij willen helpen. Daar rekenen we de volgende keren natuurlijk weer op! Als je ons wilt helpen, dan graag!! Je kunt je aanmelden per e-mail roel.akkerman@live.nl of telefoon 0512-841370.
Als je vindt dat we ook in een andere wijk of dorp bij de deuren langs moeten gaan, laat dat dan ook even weten.
We rekenen op jou! In het belang van de mensen in de wijken.

U bent hier