h

Informatiebijeenkomst genetische modificatie 18 sept Lawei Drachten

22 augustus 2008

Informatiebijeenkomst genetische modificatie 18 sept Lawei Drachten

Supergroen/Supergrien

Onder de titel Supergroen/Supergrien organiseren de gemeenteraadsfracties van de SP, GroenLinks en FNP op 18 september in de Lawei in Drachten een informatiebijeenkomst over de toepassing van gentechnologie in de landbouw en daarmee in onze voeding.

Sinds een aantal jaren worden landbouwgewassen middels gentechnologie veredeld. Ze worden bijvoorbeeld resistent gemaakt tegen bestrijdingsmiddelen zodat de boer op een eenvoudige wijze het onkruid
in zijn gewas kan bestrijden. Een ander voorbeeld is planten die pesticiden aanmaken tegen insecten die de plant belagen.

Maar wat betekent dat voor de kwaliteit van het gewas als voedsel en wat zijn de gevolgen voor planten en dieren in de omgeving? En wat zijn de gevolgen voor consumenten en boeren die het gebruik van gentechnologie afwijzen? Blijft er keuzevrijheid?

Allemaal vragen die nog niet beantwoord zijn terwijl de techniek aan onze grenzen staat te dringen om te worden toegelaten.

De informatiebijeenkomst is bedoeld om op een zo neutraal mogelijk manier voorlichting te geven over gentechnologie en de gevolgen van de toepassing ervan in de landbouw.
De avond wordt geleid door Rimmer Mulder (hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant).

Het programma is als volgt:

Film: Gen zoekt boer. Deze film schetst in een half uurtje de problematiek van de introductie van genetisch gemodificeerde gewassen in de landbouw;

Prof dr. Michiel Haring van de UvA: wat is genetische modificatie en welke kansen en risico’s zitten er aan de techniek;

Drs. Maaike Raaijmakers van Biologica over de beleids- en regelgeving met betrekking tot de introductie van genetisch gemodificeerde gewassen in de landbouw en de invloed van het lokaal bestuur hierop.

Na de pauze volgt er nog een discussie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michiel Schrier, m.schrier@smallingerland.nl

Opgeven voor de avond kan (maar hoeft niet) bij m.schrier@smallingerland.nl

U bent hier