h

Na de banken nu de banen beschermen!

9 december 2008

Na de banken nu de banen beschermen!

Afgelopen maandag was er een openbare bijeenkomst van de SP afdeling Smallingerland met als thema: de financiële crisis en de antwoorden van de Socialistische partij daarop. Gastspreker was de fractievoorzitter van de SP- Eerste Kamer fractie, Tiny Kox.
Voor deze openbare avond werd in de media iedereen in Friesland uitgenodigd. De burgemeester, wethouders en raadsleden van Smallingerland hadden ook een uitnodiging gekregen. De zaal was dan ook vol, echter op Groen Links na hebben we helaas geen andere raadsleden mogen verwelkomen op deze avond, waarom niet? Dit zijn toch allen mensen die hun eigen visie met goede argumenten kunnen verdedigen en een stevige discussie niet uit de weg gaan? Dus betreffend Groen Links: hulde! De aanwezige geïnteresseerden stelden goede en kritische vragen aan de SP-senator. Regelmatig waren er leuke discussies waardoor het een energieke avond werd.

Tiny Kox begon met de lokale gevolgen van de financiele crisis die nu of binnenkort in Smallingerland en Friesland te merken zullen zijn. DOW Chemical sluit wereld wijd 20 fabrieken en zal duizenden mensen ontslaan, wellicht ook in Delfzijl, waar meerdere Friese werknemers en Friese toeleveranciers de dupe van zullen worden. Philips Drachten gaat 116 banen schrappen in de scheerapparatenfabriek. Bijna 100 productiebanen en de rest wordt bezuinigd bij ondersteunende diensten. “Lekker is dat van Philips, als er mooie winsten gemaakt worden mogen deze mensen zich jaren keihard inzetten voor de baas, maar als de wind even tegen zit (enkele maanden), staan ze domweg op straat, hoezo een vast contract”? “En dan gaat het niet eens om uitzend krachten. Veel uitzend krachten zijn bij de meeste bedrijven al langer terug op straat gezet, maar die berichten halen de krant niet eens” aldus Kox
Een groot deel van het vermogen van Pensioenfondsen is domweg verdampt (Zo’n 150 miljard euro, ongeveer 25% van hun vermogen is in 2-3 maanden ‘verdampt’ op de beurs). Hoe dit uiteindelijk zal uitwerken voor pensioen gerechtigden en werknemers is op lange termijn niet duidelijk, maar een situatie om je zorgen om te maken is het zeker.
Daarna ging het over het 30 punten plan van de partij. Daarin wordt de visie uiteengezet over hoe financiële catastrofes zoals deze in de toekomst vermeden kunnen worden. Echter een sluitende oplossing voor de huidige crisis is dit nog niet: hiervoor zal een breed debat moeten plaatsvinden, waarna de werking van de financiële sector grondig herzien zal moeten worden. Het nationaliseren van Banken die voor de Nederlandse samenleving van aanzienlijk belang zijn, is hier volgens Tiny Kox een onderdeel van. Deze banken mogen nooit ‘omvallen’.
De financiële crisis heeft volgens Tiny Cox ook wel enkele voordelen: de Standpunten van de SP worden nu eens gehoord door andere partijen. Sterker nog, enkele ministers verkondigen nu standpunten waar ze een half jaar geleden nog fel tegen waren. De meeste verstokte liberale partijen en mensen, degenen die met een bord voor hun kop altijd het kapitalistische systeem met hand en tand hebben verdedigd, blijken nu plotsklaps open te staan voor ‘onze’ socialistische gedachten: Oorzaken van de crisis zit hem nu opeens wel in een bestaande graaicultuur, De hebzucht van managers, en de korte termijn visie van aandeelhouders.
Maar zelfs in deze tijden proberen Balkenende en Bos de oorzaken van de crisis bij de verkeerde mensen neerleggen: namelijk de gewone mensen. “Volgens de Wouter Bos redenering zijn immers de gewone mensen het toch die goedkope pensioenen willen? Daarom beleggen onze pensioenfondsen in risicovolle aandelen en obligaties op de beurs. De gewone man wou toch goedkope hypotheken? De gewone man wilde toch globalisering zodat producten goedkoper werden? ……Nee Bos, je snapt het nog steeds niet: gewone mensen willen een rechtvaardige wereld! De schuld ziet hem niet bij de kleine man, als ergens voor betaald moet worden dan moet dat maar, maar dan niet voor die rijke graaiers die zich alleen maar willen en kunnen verrijken”.
“Onze regering moet hard gaan werken aan het behoud van banen, alleen dan kan de koopkracht en daarmee de economie gered worden. De SP wil dit doen door de sociale uitkeringen te verhogen (ja dit kan, er is geld genoeg) en door de WW beter te maken. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden zijn voor werktijd verkorting. In de tijd dat de mensen niet hoeven werken krijgen ze geld van de regering/werkgever en de mogelijkheid om te studeren. Maak van de bedreiging een kans.”
Er is voor onze regering nog veel te doen om deze crisis te bezweren en te zorgen dat de gewone man er niet de dupe van wordt. Helaas moeten we hier vertrouwen op de CDA en de PVDA. Natuurlijk zal de SP helpen waar het kan, echter Tiny Kox heeft niet heel veel vertrouwen in onze minister van Financiën, ‘De garanties van Wouter Bos zijn als die van een tweede hands auto verkoper: Garantie tot aan de eerste bocht!’ aldus Cox….En helaas is die auto ons financieel stelsel.

Door Ramon Vos

https://sp.nl/geld/kredietcrisiskrant.pdf

U bent hier