h

Betoog SP bij de "Stimulerende Invalshoek"

18 maart 2009

Betoog SP bij de "Stimulerende Invalshoek"

Het is crisis in Nederland en aangezien van de overheden, ook de lagere, verwacht wordt dat er krachtdadig opgetreden wordt en men niet af moet wachten, pavlovt het college van Smallingerland ook mee met de grote jongens. Aan durf ontbreekt het niet aan dit plan wat nu voor ons ligt. Hard is het ook, zeker voor de basisscholen in de Swetten, de Graspiepers en niet in het minst voor het uitvoeren van de WMO.

De Socialistische partij vindt de nota “ De stimulerende invalshoek “ erg eenzijdig en teveel gericht op de harde kant. Naar onze mening zou er veel meer aandacht moeten zijn voor het opvangen van de negatieve gevolgen van deze crisis voor de bewoners van Smallingerland.
Het is een illusie te denken dat het college de problemen die het gegraai van het grootkapitalisme teweeg heeft gebracht kan oplossen. Met het naar voren halen en prioteren van projecten alleen zijn we er niet. Het is hartstikke moeilijk om alleen al tot uitvoering van projecten te komen, daar weet dit college alles van. Ik hoef alleen maar te wijzen op de cultuurclustering en het Drachtstervaartplan. Welke garanties geeft het college dat deze plannen dan wel op korte termijn uitgevoerd kunnen worden? Nut en noodzaak van enkele projecten ontgaat ons ook enigszins. Wat is de toegevoegde waarde van een fietstunnel onder de Zuiderhogeweg terwijl er 150 meter verderop ook al een fietstunnel ligt? Als we dan de fietsbrug vanaf de Overste Singel en de tunnel bij de Gamma meerekenen hadden we dan niet beter de hele Hogeweg onder Drachten door kunnen laten lopen? Bovendien is de bodem op de kop van de Gauke Boelensstraat nog niet gesaneerd en het bestemmingsplan de Singels nog niet geactualiseerd. Hoe lang gaat dat dan wel niet duren? Misschien is dan de crisis allang weer voorbij.

Wat het verhogen van de parkeertarieven in Drachten te maken heeft met het stimuleren van de economie is de SP fractie een raadsel. Onze parkeertarieven zijn al belachelijk hoog en nu komt er nog eens 10% bij. Zijn de middenstanders in Drachten gebaat bij een verhoging van het tarief? We krijgen immers steeds minder bezoekers door het dure parkeren en ik kan mij niet indenken dat de middenstand ,dus de economie ,van Smallingerland daar blij mee is. Een beter plan zou zijn om een van de lege afgewaardeerde industrieterreinen in te richten als transferium waar geparkeerd kan worden en waar men vervolgens met een shuttlebus naar het centrum van Drachten gebracht kan worden. Een project om weer eens over na te denken college. In de vorige raadsperiode heeft onze partij dit idee ook al eens geopperd.

De scholen in de Swetten zijn erg teleurgesteld in dit college , dat mag je toch op zijn minst wel stellen. In sommige media, wordt er zelfs gesproken van onbehoorlijk bestuur. En dat is het in wezen ook. Als je jarenlang de illusie hebt gewekt dat er wat aan de schoolgebouwen zal gebeuren en nu als bij toverslag al het geld in het Liudger steekt dan ben je als OPO en PCBO behoorlijk op achterstand gezet. De schoolbesturen hebben allerlei alternatieven aangeboden om de omstandigheden in de gebouwen te verbeteren. Vooral aan de Kuipersingel tocht je bijna het lokaal uit. OPO zegt dat men ook genoegen zou nemen met renovatie van de school. Dit spreekt de SP erg aan en wij roepen het college dan ook op om de plannen voor deze scholen niet in de ijskast te zetten maar nieuw leven in te blazen in de vorm van renovatieplannen. Meerdere scholen zouden kunnen profiteren van een goed renovatieplan en men kan aan plaatselijke aannemers de projecten gunnen.

De SP fractie vindt verder dat er aan een aantal zaken voorbij wordt gegaan. Zo zou verruiming van de mogelijkheden tot kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, ook voor ondernemers, een optie kunnen zijn. Zo rekent Smallingerland de overwaarde van huizen mee. Deze regel zou er ook, misschien tijdelijk, af kunnen. Verder vinden we niets in het plan terug over de terugdringing van de armoedeval en de schuldenproblematiek. Om te voorkomen dat een terugval in inkomen leidt tot armoede en schulden, zou het college er goed aan doen te investeren in de schuldhulpverlening zodat extra klanten kunnen worden geholpen. Het college zou ook afspraken kunnen maken met woningbouwcorporaties en energiebedrijven om schulden, huisuitzettingen en afsluitingen te voorkomen.
Ook de voedselbank heeft het moeilijk. Het college zou moeten overwegen om deze, helaas voor een heleboel mensen noodzakelijke, instelling actief te ondersteunen.

Het college zou er goed aan doen om breed in te zetten op het vergroten van arbeidsmobiliteit. Er zou menskracht beschikbaar moeten komen om nu al in te spelen op wat komen gaat. Een idee zou daarbij zijn om samen met het UWV werkbedrijf te komen tot een mobiliteitsteam gericht op doorontwikkeling van economie en arbeidsmarkt. Vast vooruitkijken naar waar de toekomstige schoolverlaters, tweede helft dit jaar, met een startkwalificatie naar toe moeten is ook geen overbodige luxe. Er vindt door de crisis een verdringing plaats waardoor de zwakkeren en veel jongeren werkloos zullen zijn. Ook stageplekken moeten gegarandeerd blijven.

Tot slot vinden wij het onacceptabel dat de WMO reserve a 550.000, = in de algemene middelen gestort wordt. Temeer omdat een aantal WMO beleidsplannen nog niet uitgekristalliseerd zijn is het gevaarlijk omdat dit geld nog wel eens een keer hard nodig zou kunnen zijn voor het doel waarvoor het gereserveerd is. U zegt zelf in uw notitie woonzorg(e)loos dat de behoefte bestaat voor mensen om oud te worden in eigen huis en omgeving. Ons inziens heeft u dat geld hard nodig om de woningvoorraad aan te passen en beter te investeren in kleinschalige verzorgingstehuizen in de wijken en buurten. Als u 1 keer de reserve in de algemene middelen gooit zien we het niet meer terug.
Samengevat vindt de fractie van de SP dat de gemeente zijn oplossingen teveel zoekt in het vervroegd investeren in projecten, en als dat goede infrastructurele projecten zijn dan is daar niets mis mee, laat daar geen misverstand over bestaan. Het college begaat echter de fout dat ze bestaande toezeggingen laat vervallen of middelen anders in gaat zetten, dat riekt naar willekeur en het is dan ook logisch dat de scholen in de Swetten, de Graspiepers en de WMO raad op de achterste poten staan. Ook gaat u in dit voorstel voorbij aan oplossingen voor mensen die, ondanks eerdere inspanningen van de gemeente, toch aan de zijlijn komen te staan. En om de economie te stimuleren heb je iedereen nodig die daartoe bijdragen kan.

Jos v.d. Horst
Drachten 17 maart 2009

U bent hier