h

Avond van "onze zorg"

12 augustus 2009

Avond van "onze zorg"

“Aan een zwerende
vinger bungelt nog altijd een
mens van vlees en bloed.”

Onlangs schreef de actiegroep Nu Basta een artikel “Te Gast” in de Leeuwarder Courant. Onder de kop, Werkers in de zorg maak een vuist, riepen zij hun collega’s op tot actie.
Het is al een hele tijd hommeles in de zorg. Ook de thuiszorg heeft te kampen met de “ontmenselijking “ waarvan het trio van Nu Basta spreekt. Schrijnend is het dat er dat er ’s zomers te weinig personeel in de zorg is. Spreekt uit een enkel artikel in de Leeuwarder Courant nog van een incident, in het onlangs geopende meldpunt van de belangenorganisatie van verplegenden ,Actiz, stromen de klachten binnen. Het gaat niet alleen om de vervanging tijdens de vakanties ook bij ziekte is het maar zeer de vraag of de desbetreffende cliënt een vervanger krijgt. De zorg is op een verschrikkelijke wijze aan het vermarkten. Door de verplichte aanbestedingen zijn een heleboel thuiszorgaanbieders zo laag mogelijk in de prijs gaan zitten waardoor er bezuinigd moet worden op de belangrijkste kostenpost namelijk, het personeel. Aan de andere kant wordt er heel streng geïndiceerd door het CIZ . Het gevolg is dat hulpbehoeftige, vaak wat oudere mensen, wanhopig worden en het er in sommige gevallen bij laten zitten. Zij wensen dan niet langer in aanmerking te komen voor zorg. Lekker makkelijk voor de gemeenten die dit allemaal moeten regelen want dan houden ze mooi geld over. Ik word de laatste tijd bestookt met e-mails van een oude strijdmakker die door allerlei kwalen veel hulp nodig heeft. Zijn vrouw is een stuk jonger maar die kan ook alles niet meer en bij gebrek aan verdere familie, lees mantelzorg, is hij overgeleverd aan de Thuiszorg. Zijn laatste mail had als titel CHAOS. Hij schreef daarin dat hij na lang aandringen toch een aantal vervangers voor zijn vaste hulp kreeg, die met vakantie ging. . Met de woorden” ik krijg hier half Drachten over de vloer” overdrijft hij natuurlijk maar maakt wel zijn punt duidelijk. Als je dan het prijswinnende filmpje van de SP( STER gouden Loeki 2008) weer voor de geest haalt zie je het zo voor je . De al wat op leeftijd zijnde actrice Mieke kleedt zich uit voor de camera en verzucht “Ik kan met net zo goed voor heel Nederland uitkleden” . Voeg daarbij de voortdurende onzekerheid, van wel of geen zorg, welke handen heb ik nu weer aan mijn bed, dan is er van een onbezorgde oude dag weinig meer over. Na een leven van vaak hard werken is dit dan wat je rest? Als oudere wordt je als een product behandeld en wordt je voortdurend geconfronteerd met de stopwatch die in de gaten houdt dat er geen zorg-tijd overschreden wordt.
Daarom zou ik mee willen gaan in de oproep van Nu Basta en alle werkers in de zorg op willen roepen: “Kom in actie”. De SP in de afdeling Smallingerland organiseert op maandag 7 september een avond van de zorg in Drachten . Op deze avond zijn Renske Leyten ,NuBasta en de vakbonden uitgenodigd.
Samen kunnen we die vuist maken. De marktwerking in de zorg moet nu stoppen!

Jos v.d. Horst
Voorzitter SP Smallingerland

De avond van de Zorg wordt gehouden op maandag 7 september in de Brede School de Drait Flevo 190 in Drachten aanvang 19.30

NuBasta homepage
SP enquetes AWBZ

U bent hier