h

Afscheid van Frans Baron

7 oktober 2009

Afscheid van Frans Baron

Op woensdag 7 oktober namen we afscheid van onze oprichter Frans Baron. Hieronder de toespraak die voorzitter Jos v.d. Horst heeft uitgesproken tijdens de plechtigheid in Opeinde.

Frans Baron was een publiek figuur. Niet zo maar een publiek figuur die veel in het nieuws was hoewel hij dat ook vaak voor elkaar kreeg. Nee, hij was een publiek figuur in de zin dat hij, en dan vooral in Drachten en in de dorpen rondom Drachten, altijd herkend en aangesproken werd.
De meest uiteenlopende typen mensen kwamen altijd spontaan op hem aflopen, van politieke vrienden uit heden en verleden tot mensen die hij ooit een keer geholpen had met het invullen van weer een onleesbaar ambtelijk formulier.
Ik heb diverse keren het genoegen gehad om samen met Frans onze kranten bij de mensen aan de deur te brengen en er ging bijna geen deur open of hij werd herkend. Frans had ook het zeldzame talent om altijd en overal op de foto te komen. De laatste jaren liet hij zich graag zien met een met pompebledden versierd petje. Dat petje waarvan Geertje soms wel eens dacht van moet dat niet eens in de was, maar dan was het alweer te laat en was Frans alweer op pad. Dat petje zorgde er wel heel vaak voor dat hij de volgende dag weer op een foto prijkte in de krant.
Frans was de oprichter van de Socialistische Partij afdeling Smallingerland. Met een aantal medestanders is hij in staat geweest om uit het niets onze afdeling op te richten en door alle stormen heen stabiel te houden. Tot op heden plukken wij, het huidige bestuur maar vooral de leden en de kiezers in onze afdeling, van die inspanning de vruchten. En ook al was hij geen voorzitter meer, hij bleef altijd in het bestuur op de achtergrond aanwezig om een ieder met raad en daad terzijde te staan. Zijn laatste functie bij ons was die van penningmeester. Omdat hij in zijn hoedanigheid van boekhouder bij Talant toch al elke dag in de cijfers zat kon hij dat er makkelijk bijdoen waren zijn woorden.
Frans die zeer smakelijk kon vertellen over de omgekeerde staking in zijn geboorteplaats Houtigehage, was een geboren socialist.
Maar buiten dat was hij een buitengewoon goed mens die begiftigd was met een heel fijn gevoel voor humor en zelfspot. Een “ running gag” van hem was dat hij tijdens het fractieberaad zijn salarisstrookje van de gemeente aan ons liet zien met de opmerking: “ Ik wil jullie even deelgenoot maken van het bedrag dat ik deze maand “weer niet gebeurd heb”.
Zijn hele politieke carrière in de raad van Smallingerland stond in het teken van de heropening van de Drachtster Vaart. Frans en de SP waren verklaard tegenstanders. Op het moment dat het plan zelfs voor ons niet meer tegen te houden was kwam Frans met een origineel idee voor de openingsceremonie. Hij verklaarde in alle ernst dat hij symbolisch de eerste fiets er wel in wilde gooien.

In Frans missen we een man die de waarden: Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit als in de ziel gekerfd stonden.
Frans ,ik wil je graag bedanken namens alle leden van de SP ,al die mensen die ooit op jou gestemd hebben en de mensen die jouw warmte in hun hart meedragen.

Ik wil graag afsluiten met de woorden van de dichter Karel Glastra van Loon.

Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
met het goede dat je doet.

U bent hier