h

Smallingerland op 1!

22 februari 2010

Smallingerland op 1!

De gemeente Smallingerland scoort het hoogst(in Fryslan) in de lokale monitor Werk,Inkomen en Zorg. Gisteravond presenteerde de lokale afdeling van de FNV bonden dit rapport. Een mooi resultaat voor onze gemeente . Ook een mooie gelegenheid om je weer eens te profileren als meest sociale gemeente van de provincie. Er zit een kanttekening bij. Van de 100 punten die er gehaald konden worden sprokkelde Smallingerland er 55 bij elkaar.

Als je dan de beste bent zegt dat ook een hele hoop over de andere gemeenten. Bovendien scoorde men op het onderdeel zorg 0(!) punten. Let wel er is hier sprake van de norm van de FNV. Er wordt gekeken of er sociaal aanbesteed te ja of te nee en of de thuishulpen het juiste tarief betaald krijgen. Dat is in beide gevallen niet zo. Dit heeft allemaal te maken met de manier waarop de thuiszorg indertijd is aanbesteed. De gemeente heeft dat via een europese aanbesteding gedaan . Er is in 2007 wel gelet op kwaliteit en minder op prijs. Het blijkt nu dat Smallingerland wel erg ver onder prijs zit die er nu betaald hoort te worden voor een thuishulp.

Kortom we doen het in werkelijkheid niet goed. Ook als we het hebben over het sociaal minimum om deel te nemen aan de voorzieningen voor de minima zitten we ook 10 % onder wat wenselijk is. Op de punten sociaal minimum naar 120% en het niet meer europees aanbesteden heeft de SP in samenwerking met diverse partijen moties ingediend die het om diverse redenen niet gehaald hebben in de raad. Met name de PvdA liet het beide keren afweten. In het geval van het sociaal minimum doordat er 2 leden van de fractie verhinderd waren en er geen meerderheid meer was voor het voorstel. Wat de motie over de thuiszorg aangaat ging de plaatselijke PvdA er voor omliggen ,ondanks een afgetekende kamermeerderheid, omdat er nog geen oekaze uit het haagse ontvangen was dat de regels omtrent de aanbestedingen veranderd waren.

Als het aan de SP ligt gaan we deze punten in de volgende collegeperiode wel realiseren .We moeten er met ons allen voor waken dat de zwaksten in onze samenleving niet de dupe worden van de bezuinigingen die ook Smallingerland (ook hoog op de lijst wat werkloosheid betreft) ongetwijfeld zullen treffen.

U bent hier