h

Voedselbank en Hoge(re) Bomen

3 februari 2010

Voedselbank en Hoge(re) Bomen

In de raadsvergadering van 2 februari heeft de SP vragen gesteld over de subsidie voor de voedselbank. De reden hiervoor was dat de subsidie voor het komende jaar verlaagd was. In de huidige economische situatie waarbij het werkeloosheidspercentage in de gemeente al weer is gestegen tot 12 procent blijft de voedselbank -helaas- een bittere noodzaak. Zolang de rest van de gemeenteraad niet met onze plannen meegaat om de minima duurzaam te helpen door bijvoorbeeld de grens voor het minimabeleid op te trekken naar 120 procent van de bijstandsnorm zal de voedselbank ook niet snel verdwijnen. De wethouder herinnerde ons er eraan dat de raad eerder besloten heeft dat de voedselbank geen deel uitmaakt van het gemeentelijke beleid. Goed nieuws is dat de subsidie voor de voedselbank word heroverwogen en er mogelijk een hoger bedrag wordt vrijgemaakt.

In dezelfde vergadering heeft de SP ook een wijziging voorgesteld in de mogelijkheid tot het kappen van bomen. Het college wilde het makkelijker maken om vergunningsvrij te kunnen kappen. In het verleden moest voor een boom die een omtrek had van 31 centimeter (doorsnede van 10 centimeter) een vergunning worden aangevraagd. Het college vond dat deze grens wel opgetrokken kon worden naar 100 centimeter omtrek (31 centimeter doorsnede). De reden hiervoor is het verlagen van de regeldruk. Daarnaast worden de meeste kapvergunningen voor dit soort bomen altijd verleend. Wij vrezen echter een negatief effect van het verdwijnen van deze drempel. Alle bomen die een omtrek hebben kleiner dan een meter worden dan vogelvrij verklaard. De regels gelden niet alleen voor de burgers, maar ook voor de gemeente. Het kan toch niet zo zijn dat je thuis komt van het werk en alle bomen in de straat door de gemeente zijn neergehaald zonder dat je hier iets van wist? Bomen zijn belangrijk voor het milieu door hun luchtzuiverende werking en het omzetten van CO2 in zuurstof. Daarnaast willen wij dat Smallingerland een mooie en groene gemeente blijft. Het voorstel van de SP samen met GroenLinks was om de oude verordening te handhaven. Al snel bleek dat wilde wij nog iets kunnen betekenen voor een groene gemeente er een compromis moest worden gezocht. Er was een meerderheid te vinden voor een voorstel waarbij er een vergunning aangevraagd moet worden bij een omtrek van 63 centimeter (20 centimeter doorsnede). Dit is weliswaar meer dan de door ons gewenste 31 centimeter, maar levert wel een verbetering op ten opzichte van het collegevoorstel.

Michiel Schrier
Raadslid SP Smallingerland

Ter Verduidelijking:
Het kan verwarrend zijn dat er soms gesproken wordt over omtrek en soms over doorsnede. Door het vermelden van de doorsnede van een boom is het makkelijker een voorstelling te maken van de dikte van de stam, maar als de boom nog niet omgezaagd is kan je dit moeilijk meten. Daarom hanteert men liever de omtrek die eenvoudig op te nemen is met een meetlint. De omtrek van een boom (min of meer cirkelvormig) kun je berekenen door de doorsnede met pi (3,14) te vermenigvuldigen. De diameter krijg je door de omtrek te delen door pi.

U bent hier