h

De grote broek van Smallingerland

2 maart 2010

De grote broek van Smallingerland

Woensdag mogen we stemmen voor de gemeenteraad. Er gaat ongemeen veel aandacht van de media voor de “nieuwe” politieke stromingen. De gemeente partijen buitelen over elkaar heen om maar aandacht te krijgen. Er zijn 3 gemeentepartijen in Smallingerland en allen willen ze lastenverlaging voor de burger. Dat is een populair standpunt want wie wil er nu meer betalen in deze dure tijd. Er is ook een partij die voor de cultuurclustering is en voor het spoor Heerenveen-Drachten-Groningen. Die is juist voor lastenverzwaring. Om het spoor te kunnen betalen wilde men als enige het toenmalige plan van het college steunen de OZB met 20% te verhogen.

Cultuurclustering (samenvoeging Lawei-Iduna-Bibliotheek-Museum en ROC Friese Poort) kost de gemeenschap 13,5 miljoen en de Smallingerlandse bijdrage aan het spoor is 24 miljoen.
De aandacht voor deze drie zaken wordt echter afgeleid van het werkelijke probleem waarmee we op dit moment mee worstelen. Hoe lossen we de financiële crisis op? Als gevolg van deze crisis dreigen steeds meer mensen niet meer mee te kunnen doen. Het werk wat ze een half jaar geleden nog hadden is er niet meer en voor velen geldt dat ze terugvallen in de bijstand en dus in de armoede. Er wordt op dit ogenblik op rijksniveau gewerkt, in diverse commissies, aan harde bezuinigingen die ook Smallingerland zullen treffen.
Een goede oplossing is uiteraard om de werkgelegenheid op dusdanige wijze te bevorderen zodat men weer duurzaam aan het werk kan. Het is echter nog maar zeer de vraag of dat op korte termijn ook lukt. Smallingerland heeft behoefte aan een regiogebonden industrie die niet bij het eerste het beste economische tegenbriesje naar een lagelonen land vertrekt. Om deze regiogebonden industrie er daadwerkelijk te krijgen zullen alle partijen zich in moeten zetten. Mijn voorstel zou zijn om een conferentie te organiseren met alle instellingen en ondernemers om innovatief en duurzaam de zaken aan te pakken.
Tot die tijd moet de gemeente Smallingerland zuinig omspringen met de gelden die ze nog hebben en die nog in het verschiet liggen. Het geld is nodig om de tekorten in de sociale voorzieningen straks op te vangen en de mensen er bij te houden die uit de boot dreigen te vallen. De grote broek die de gemeente de laatste jaren heeft aangetrokken past niet meer, er moet geïnvesteerd worden in de bretels want voordat je het weet hangt de broek op de enkels. Iedereen weet wat er dan gebeurd, als je dan gaat lopen, val je en dat kon wel eens hard aankomen.

Jos van der Horst
Lijsttrekker SP Smallingerland

Dit artikel is op 2 maart 2010 geplaatst in de rubriek "Te Gast" van de Leeuwarder Courant

U bent hier