h

SP: Bewoners Valkstraat mogen niet op straat gezet worden!

25 mei 2010

SP: Bewoners Valkstraat mogen niet op straat gezet worden!

Vrijdag 21 mei jl. bracht Paulus Jansen, SP Kamerlid, een bezoek aan Drachten naar aanleiding van de problemen die enkele bewoners van antikraakpanden hebben in de wijk Noordoost. Bedoeling van Jansen was om een bemiddelende rol te spelen tussen diverse instanties en de bewoners om de impasse op te lossen dat ze per dinsdag 26 mei op straat zouden komen te staan. Om 13:00 uur werd Jansen opgevangen door de plaatselijke SP ers Sjouke van der Heide, Jan Nieuwland en Jan Dootjes. De eerste stop was het Leger des Heils. Hier vond een gesprek plaats met o.a. Diana Kroeze van PR en communicatie betreffende de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Met haar is besproken wat voor opvang en voor wie zij de opvang regelen. Helaas kwam men aldaar tot de conclusie dat er vaak mensen in de problemen komen met huisvesting omdat instanties zaken te laat aanmelden.


Bij WoonFriesland was er een gesprek met mevrouw Damstra. Besproken is het aantal huurwoningen waar te weinig van zijn en als deze leeg komen deze in de verkoop gaan en niet meer in de verhuur. Zij heeft de reden hiervan als volgt aan ons verklaard. Ze zijn bezig met nieuwbouw, maar dit kan niet bekostigd worden uit het geld wat zij hebben, maar moet door de verkoop van de woningen betaald worden. Kort door de bocht worden er geen sociale huurwoningen meer gebouwd waar mensen met een kleiner inkomen in kunnen zonder problemen te krijgen met het rondkomen per maand. Tevens vertelde mevrouw Damstra dat de mensen die staan ingeschreven bij Woon Friesland binnen een jaar een woning kunnen krijgen die past binnen hun budget. De praktijk is weerbarstiger als de theorie blijkt uit de problematiek die we nu bij de hand hebben. Bij Woon Friesland wordt alleen een Urgentielijst gehanteerd op medische gronden waar bij de beoordeling door het CIZ wordt uitgevoerd. Ze hebben ook een aantal woningen beschikbaar voor Zien (dit is een maatschappelijk op gesteld team van maatschappelijk werk, GGZ, politie, justitie en gemeente) Deze woningen worden over het algemeen nooit allemaal uitgegeven.

Mee Friesland heeft veel te maken met maatschappelijke problemen waarbij ze ook veel uitvoeren voor maatschappelijk werk. Ze ondersteunen mensen met problemen, sturen door naar De Kredietbank Nederland voor schuldsanering en ondersteunen bij maatschappelijke problemen en regelen in sommige gevallen ergens een onderkomen voor mensen, al word dan wel contact gezocht met andere instanties, omdat zei hier zelf geen mogelijkheden toe hebben. Gesprekspartner van Paulus was Marc van der Stichel.

Ten slotte werd er nog een bezoek gebracht aan de mensen waar het om ging, de bewoners aan de Valkstraat. Aangezien er bij bovengenoemde instanties geen harde afspraken gemaakt konden worden, is er ook nog contact gezocht met Accolade wonen. Accolade werkt in deze samen met Care, de antikraakfirma. Samen met Paulus Jansen wordt er naar een oplossing gezocht om er voor te zorgen dat deze mensen niet op straat komen te staan per dinsdag 25 mei.
Met de bewoners is afgesproken dat zij weigeren de sleutel in te leveren als Carex en Accolade die komt halen op dinsdag. Om 13.00 staan ze daar voor de deur. Gehoopt wordt dat er dinsdagochtend een oplossing voor handen is.

Meer informatie: Paulus Jansen 06-18305928
Jan Dootjes 06-46015294 of Jan Nieuwland 06-21845542 of Henk Hoogeveen 06-53792546

U bent hier