h

Gemeenten moeten loondispensatiepilot weigeren

21 augustus 2010

Gemeenten moeten loondispensatiepilot weigeren

Vorige maand werd bekend welke 32 gemeenten er mee mogen doen aan een pilot van het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid. Het gaat hierbij om een proef “ loondispensatie”. Deze pilot maakt het mogelijk om bijstandsgerechtigden en mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening te verplichten om onder het wettelijke minimumloon te gaan werken. Mensen krijgen dan een inkomen hoger dan het sociaal minimum, maar lager dan het wettelijk minimumloon. Hierdoor blijven deze mensen, ondanks dat ze werk hebben, op de armoedegrens. Bovendien kunnen werkgevers voor weinig geld aan arbeidskrachten komen en verdienen op werknemers aan de onderkant.

Het minimumloon hebben we hier in Nederland niet voor niets. Het is bedoeld om de mensen een zekerheid van een draaglijk bestaan te bieden. Op dit ogenblik leven er al groepen mensen onder dat minimum omdat zij daartoe gedwongen worden door omstandigheden en niet anders kunnen. Hoeveel werknemers zijn er op dit ogenblik niet die door wurgcontracten, deeltijdbanen van soms nog geen 12 uren in de week moeten combineren tot dat zij op een minimumloon zitten? Die realiteit is al schandalig genoeg! De solidariteit is de afgelopen dertig jaar steen voor steen afgebroken door neoliberaal beleid. Daar waar de top-en midden inkomens een enorme vlucht namen groeide het minimum bijna niet mee, om over de bevroren uitkeringen maar te zwijgen. Naast het groeiende leger uitkeringsgerechtigden komt er nu ook een aanzienlijk aantal werkende minima bij en door bovenstaand voorstel zal de armoede in Nederland alleen maar toenemen.

De Friese gemeenten Smallingerland en Weststellingwerf doen mee aan deze proef. De politieke partijen in deze gemeenten zouden pal moeten staan voor hun minima en moeten weigeren aan deze proef deel te nemen. Daar zijn een aantal argumenten voor aan te voeren.

-het is ondermijning van het wettelijk minimumloon;
-werkgevers kunnen voor weinig geld aan arbeidskrachten komen en kunnen verdienen op werknemers aan de onderkant;
-dit plan zorgt voor verdringing van reguliere arbeidskrachten en concurrentie op arbeidsvoorwaarden;
-het zorgt voor een groei van werkende armen en vergroting van inkomensverschillen;
-werk moet lonen: mensen moeten op een normale manier rond kunnen komen en de vaste lasten moeten kunnen betalen;
-armoede los je niet op door arme bijstandsgerechtigden te vervangen door arme werkenden;
-het is dwangarbeid: mensen worden op straffe van een korting aan het werk gezet zonder volwaardig loon
-De vrijheid van arbeidskeuze staat op de tocht.

Politici in Smallingerland en Weststellingwerf zouden goed na moeten denken over het feit dat er überhaupt getornd wordt aan het wettelijk minimum. Ze zouden moeten beseffen dat door mee te werken aan deze onzalige pilot, de deur opengezet wordt naar een nog hardere maatschappij met een boven en een onderkant die elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
Dat laten we zeker in Friesland toch niet gebeuren?

Jos van der Horst
Voorzitter SP Smallingerland

U bent hier