h

Betoog Beleidsplan 2011-2015

9 november 2010

Betoog Beleidsplan 2011-2015

Hier treft u het betoog aan dat Jos van der Horst dinsdagmiddag 9 november 2010 gehouden heeft bij de behandeling van het Beleidsplan 2011-2015. Ook werden door de fractie van de SP een drietal moties ingediend.De fractie maakt zich oprecht zorgen of het minimabeleid onverkort gehandhaafd blijft, de kostendekkendheid van de gemeentelijke heffingen wel eerlijk is en of de toekomst van de sociale werkvoorziening wel voldoende gewaarborgd is.

Voorzitter,

Wat is een realistisch groeiscenario als de hele wereld stilstaat? Dat was de vraag die ik stelde naar aanleiding van het kader van dit beleidsplan, het collegeprogramma. Op die vraag kreeg de fractie van de SP toen geen antwoord. Misschien was dat wel omdat het college in de veronderstelling verkeerde dat dit een retorische vraag was. Het kan natuurlijk ook zijn dat u dacht dat ik het echoputgehalte van de raadszaal aan het testen was. Echoput of niet het college gaat nog steeds uit van groei en de ambities zijn nog steeds niet van de lucht. Logisch natuurlijk met een aantal politiek jonge honden in hun midden. Er moet gescoord worden, geen tijd om op de handen te gaan zitten, daadkracht tonen, geweldig. Dit beleidsplan straalt dat ook uit. Maar dit beleidsplan brengt ook de boodschap van de bezuinigingen die het kabinet Rutte voor de Nederlandse bevolking in petto heeft. De boodschap van die bezuinigingen is dat gewone mensen de rekening moeten betalen van de crisis. U geeft nogmaals aan dat het belangrijk is dat het huidige sociale beleid gehandhaafd blijft. Daarin vindt u de SP aan uw zijde.
Opmerkingen op blz. 33 zorgen echter wel voor onrust. U schrijft bijvoorbeeld over het minimabeleid: We volgen de ontwikkelingen in gebruik en in kosten en komen hier, met inachtneming van de dan bekende kabinetsplannen, in 2011 op terug. Bij de paragraaf over schuldhulpverlening gebruikt u woorden van gelijke strekking.
U spreekt over de WWB als een van de risicoposten in dit beleidsplan. Bezuinigingsmaatregelen elders moeten mogelijk maken dat in ieder geval het inkomensdeel van de Wet Werk en Bijstand overeind blijft. We zouden dan liever spreken van solidariteit. Solidariteit met de burgers, in de meest sociale gemeente van Fryslân, die het minder getroffen hebben in het leven.
In de toekomst zal er echter bezuinigd moeten worden op het werkgedeelte van de WWB. Daar wil de SP wel een steentje in bijdragen door nu te zeggen: We schaffen nu de re-integratiebureaus af en nemen samen met het UWV werkbedrijf en Caparis de re-integratie zelf weer ter hand.
U wilt samen met het rijk stimuleren dat mensen met een arbeidsbeperking zoveel mogelijk bij reguliere werkgevers aan het werk gaan. Dat is mooi. Maar een hele foute beslissing van deze gemeente is het meedoen aan de pilot loondispensatie. Daar heeft de SP onlangs een motie over ingediend die sympathiek ontvangen is maar helaas niet op een meerderheid mocht rekenen. De SP denkt namelijk niet dat werken onder het wettelijk minimumloon de juiste stimulans is. Beter zou zijn om in ieder geval het wettelijk minimumloon te garanderen en werkgevers te verplichten mee te werken aan het aannemen van mensen met een arbeidshandicap.
De herstructeringsprojecten in Noordoost en de Bouwen worden met kracht voortgezet. Als u het hebt over uw deel van de afspraak hebt u wellicht het gelijk aan uw zijde. Accolade gaat waarschijnlijk versoberingen in de plannen aan de Wielewalen, Lijsterstraat en Robijnekamp. Renovatie i.p.v. nieuwbouw, dat klinkt ons als muziek in oren, zo blijven de goedkopere woningen behouden. Graag zou de fractie van de SP willen weten of er met de corporaties ook afspraken gemaakt kunnen worden over dit soort projecten? Dat renovatie altijd voor sloop gaat? Want in tijden van nood blijkt het wel ineens te kunnen!
Onderwijshuisvesting was een heet hangijzer bij het bespreken van de Stimulerende invalshoek. Het college betoogde destijds dat er 16 miljoen in Liudger gestopt diende te worden om de plaatselijke en regionale economie te stimuleren. Welnu, uit het aanbestedingslijstje van bedrijven die de bouw mogen doen, blijkt dat er bedrijven uit Groningen op staan. Waar liggen bij dit college de grenzen van wat plaatselijk en regionaal is. Vooruitlopend op het onderzoek naar het effect van de Stimulerende invalshoek, geef ik u dit gratis mee. Verder denkt de fractie van de SP dat het echt wenselijk zo niet noodzakelijk is dat er vooral voor de schoolgebouwen in de Swetten haast gemaakt moet worden met de broodnodige renovatiewerkzaamheden. Het is te hopen voor kinderen en leerkrachten dat de winter mild en van korte duur is.
WMO: Dit college hoeft zich geen enkele zorgen te maken dat het WMO budget niet voldoende is. Elk jaar wordt er overgehouden aan deze regeling. De reserve mag nog steeds geen oormerk dragen maar is er wel dus is er geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Dan zou er ook wel met enige soepelheid opgetreden kunnen worden bij de toewijzing van de middelen. Met soepeler bedoelt de SP niet zomaar het geld over de balk gooien maar ingaan op de behoeften van de cliënt. De klachten over scootmobielen die niet op maat gemaakt zijn staan niet op zich zelf daar zijn er nog al wat van. Het is te wijten aan de vaak onbuigzame houding hier ten huize dat men het er ondanks de klachten maar bij laat zitten. Gevolgen zijn een tijd en geld rovende bezwaarprocedure met als uiteindelijke uitkomst dat de cliënt toch gelijk krijgt.
Openbaar Groen: Het openbaar groen zou in zijn geheel aanbesteedt kunnen worden aan Caparis is de mening van de SP. Nu heeft Caparis slechts 1 perceel. Kom nu niet aan met “ Bepaalde onderdelen beheerst Caparis niet” Een boom omzagen kunnen we allemaal! En er worden er nogal wat omgezaagd.
Kostendekkendheid heffingen: In uw collegeprogramma spreekt u er van dat u de lasten van de burger niet gaat verzwaren. Toch gaat de rioolbelasting de komende jaren fors omhoog onder het motto van kostendekkendheid. Daar heeft de fractie van de SP geen moeite mee. Waar wij wel moeite mee hebben is dat het college de belastingen kostendekkend maakt als het uitkomt maar in andere gevallen het geld gewoon opstrijkt. Want waarom is dan de hondenbelasting niet kostendekkend? En dat geldt ook voor de parkeerbelasting. Hier meet u met twee maten en ik moet nog zien of de burger dit allemaal pikt.
Afhankelijk van de antwoorden van de wethouder overwegen we een amendement of motie.

Tenslotte: De fractie van de SP vindt dat de gemeente een baken moet zijn voor iedere burger in deze barre tijden. Geef dat signaal dan ook duidelijk af en laat mensen boven de prestigeprojecten gaan. Ambities zijn mooi maar zet de mensen bovenaan uw lijstje en zorg dat de solidariteit weer de boventoon voert.

Jos van der Horst en Michiel Schrier

PS Er worden door de fractie van de SP 3 moties ingediend:

Motie 1
9-11-2010

ONDERWERP: Openbaar Groen

De gemeenteraad van Smallingerland,

In vergadering bijeen op dinsdag 9 november 2010,

Gegeven dat: • - Er veel te weinig werk voor WSW bedrijf Caparis voor handen is.
- Werk voor Caparis absoluut noodzakelijk is omdat het voortbestaan van het
bedrijf zoals het nu is wordt bedreigd
-Het een wettelijke taak van de gemeente is de mensen met een arbeidshandicap
een passende baan te bieden.

Spreekt uit: Dat alle openbaar groen werken aan Caparis wordt gegund.

• Draagt het college op:
• De bestekken zo te schrijven dat alle openbaar groen aan Caparis uitbesteed kan worden.
En gaat over tot de orde van de dag,

De SP fractie Smallingerland,
Jos van der Horst
Michiel Schrier

Motie 2
9-11-2010

ONDERWERP: Re-integratiebureaus

De gemeenteraad van Smallingerland,

In vergadering bijeen op dinsdag 9 november 2010,

Gegeven dat: • - In de toekomst zal er bezuinigd moet worden op het werkgedeelte van de WWB.
-De re-integratiebureaus een aanzienlijk deel van dat budget opsouperen
-Er bovendien twijfel bestaat over de effectiviteit van deze bureaus
-De gemeente de expertise in huis heeft om de re-integratie zelf op te pakken.

Spreekt uit: Dat re-integratiebureaus op termijn afgeschaft dienen te worden en dat de re-integratie weer in eigen hand genomen wordt in samenwerking met het UWV werkbedrijf en Caparis

• Draagt het college op:
• Aldus te handelen en huidige contracten niet te verlengen en geen nieuwe overeenkomsten te sluiten met re-intergratiebureaus.
En gaat over tot de orde van de dag,

De SP fractie Smallingerland,
Jos van der Horst
Michiel Schrier

Motie 3
9-11-2010

ONDERWERP: Renovatie voor sloop

De gemeenteraad van Smallingerland,

In vergadering bijeen op dinsdag 9 november 2010,

Gegeven dat: • - Er veel te weinig goedkope huurwoningen in Smallingerland zijn.
- Dat bij herstucteringsprojecten veel te snel naar de sloophamer gegrepen wordt
- Woningbouwcorporatie Accolade in sommige deelprojecten in de wijk Noordoost
uit economische overwegingen al overgaat van sloop op renovatie.

Spreekt uit: Dat woningbouwcorporaties te allen tijde het renoveren van woningen boven slopen moet stellen en alleen in uiterste gevallen over moet gaan tot sloop.

• Draagt het college op:
• Met de woningbouwcorporaties bindende afspraken te maken om renoveren van woningen boven slopen te stellen.
En gaat over tot de orde van de dag,

De SP fractie Smallingerland,
Jos van der Horst
Michiel Schrier

U bent hier