h

Remi Poppe in actie!

13 november 2010

Remi Poppe in actie!

Afgelopen maandag 8 november was er in de Brede School een leden bijeenkomst van de SP. Dit keer was er een bijzonder spreker te gast: Remi Poppe. Hij heeft voor de leden een uiteenzetting houden over succesvol actievoeren.
Remi Poppe is een van de eerste SP-ers en was bij de intrede van de SP in de Tweede Kamer in 1994 een van de eerste SP-kamerleden samen met Jan Marijnissen. Remi Poppe heeft veel betekend voor het milieu in Nederland en mag met recht nederlands bekendse milieudetective genoemd worden. Een boekje over ´zijn unieke speurmethode schreef Karel Glastra van Loon het boek "De Poppe Methode".

Voor het luisterende oor van zo'n 40 SP leden uit Smallingerland e.o. vertelde Remi over zijn ervaringen binnen de SP en over hoe een succesvolle actie opgezet kan worden. Voor sommige mensen is het gevoel van onrecht en onmacht rondom problemen in de samenleving een goede motivatie voor actie voeren. Echter alleen je hart op de goede plek hebben is niet voldoende voor succes. Volgens Remi bereik je met alleen ergens boos de straat op gaan en een petitie aanbieden doorgaans niets. De petitie verdwijnt in de kast en de actie is snel vergeten. Volgens Poppe moet je eerst bij jezelf ten rade gaan welke middelen je nodig hebt voor een goede en succesvolle actie:
- Wie heeft er kennis van zaken?
- Welke belangen spelen hier?
- Waarom is er een probleem? Wat en wie steek hierachter?
- Welk economisch mechanisme speelt hier nu?
- Waarom worden hier verkeerde keuzes gemaakt?
- Hoe kan ik betrokkenen informeren?
- Hoe kan ik betrokkenen mobiliseren?
Als voorbeeld voor een goede en succesvolle actie noemde hij het protest tegen de geplande stortplaats van bedrijfs- en sloopafval in het Lickebaertgebied. Op 12 december 1992 plantten zo’n 8.000 verontruste burgers in één dag een protestbos van 20 ha, met meer dan 17.000 bomen. Inmiddels heeft dit bos zich ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied. De SP fractie was “in den beginne” de enige die echt fel tegen de vuilstort was. Maar door het beantwoorden van bovenstaande vragen en door mensen inzicht te geven over de oorzaken van het probleem kreeg de SP steeds meer bijval. Uiteindelijk werd een comité samengesteld waarin ook particulieren en andere politieke partijen vertegenwoordigd waren om het verzet te organiseren. Uiteindelijk werd het idee om te gaan protesteren breed gedragen onder de bevolking en met het idee om op de bewuste plek een bos te gaan planten (groeiend verzet) kwamen de mensen in zulke getallen op de been.
Verder gaf Remi Poppe nog wat tips voor actie voerders in Spe:
- Pas op voor typetjes met een dubbele agenda
- Gebruik ervaringen
- Zorg dat er tijdens de actie iets te doen is. (Laat) handelingen uitvoeren.
- Wordt niet persoonlijk
- blijf niet teveel in de raad hangen. Luister naar de mensen!
Ikzelf heb het betoog van Remi met veel interesse aangehoord en vond het erg inspirerend om zo’n ‘SP-veteraan’ te horen vertellen. En uit de reacties uit de zaal te horen was ik niet de enige. Remi, bedankt.

Ramon Vos

U bent hier