h

Betoog Jos van der Horst bij Perspectiefnota

29 juni 2011

Betoog Jos van der Horst bij Perspectiefnota

Fractievoorziter Jos van der Horst hield namens de SP in Smallingerland een betoog bij de behandeling van de perspectiefnota. Het is een scherp commentaar geworden op vooral de bezuinigingen op de WMO en de bibliotheek. Er werden door de SP een 5 tal amendementen ingediend en een motie samen met de VVD over Caparis.

De perspectiefnota staat weer vol keuzes in deze duistere tijden. Zoals gewoonlijk zijn het in het merendeel niet de keuzes van de SP. Echter dit jaar staat deze nota voor het eerst in jaren in het teken van bezuinigingen.
U begint uw nota niet bepaald van deze wereld want in de eerste alinea hebt u het over de maatregelen vanuit Den Haag die soms ook voor degenen die het al niet gemakkelijk hebben effecten hebben. Aan dat woordje soms stoort de SP zich mateloos. Het mag toch wel duidelijk zijn dat de maatregelen vanuit Den Haag verreweg het meeste effect hebben op de mensen die aan de onderkant van deze samenleving vertoeven. De 10% mensen in dit land die 60% van het vermogen in handen hebben merken niets van deze maatregelen. De 60% van de mensen die slechts 2% van het vermogen hebben worden aan alle kanten gepakt.
Dus is het niet meer dan fatsoenlijk dat het minimabeleid, conform de motie die in 2010 door de toenmalige raad is aangenomen in tact gelaten is, en daar is de SP blij om. Blij voor al die mensen die dat extra steuntje in de rug nog zo hard nodig hebben.
Neemt niet weg dat er in de nota een aantal bezuinigingen staan waar wij wel wat over willen zeggen. En dat verbaast u natuurlijk niets. Wij hebben namelijk grote moeite met de voorgestelde bezuinigingen in de WMO. Daarbij wil ik beginnen met de tarievenverlaging op het persoonsgebondenbudget. Het is toch niet te geloven dat u voorstelt de uurtarieven te verlagen. Wie worden daar de dupe van denkt u? Dat zijn weer die thuishulpen die nu al in een verkapte alfahulp constructie werken zonder vast dienstverband. En die ook geen recht op ziekte en vakantiedoorbetaling hebben maar uit loyaliteit met hun cliënten dit werk blijven doen. Ik zou u ernstig willen waarschuwen deze maatregel niet in te voeren want zij zal grote gevolgen hebben voor de thuishulpen en de zorgvragers. U kunt veel beter putten uit de omvangrijke WMO reserve.
Dat u zelfs maar overweegt om de vervoersvoorziening van 150 naar 110% is in de ogen van de SP en met ons de WMO adviesraad, ronduit verwerpelijk. Dit moet dan ook uit het perspectief getrokken worden ook al staat ie op de reservelijst. Hierop dienen we een amendement in.
De eigen bijdrage voor woningaanpassingen en scootmobielen kunnen wij wel enigszins billeken maar is het niet veel beter om de mensen met een inkomen tot 110% gewoon vrijstelling te geven in plaats van de kafkaiaanse constructie die u nu voorstelt.
Dan de ID/WIW ers wiens subsidie per 2013 stopt. Dat is een regelrecht drama. U stelt dan wel 300.000,= beschikbaar om de voorzieningen zoveel mogelijk in stand te houden maar dit is natuurlijk niet genoeg. Er zal meer moeten gebeuren. Bij eerdere gelegenheid trachtte u ook al te korten op deze banen, dat kon toen nog afgewend worden. De fractie van de SP vraagt u met klem een andere constructie te bedenken om de banen van deze mensen te behouden maar vooral om deze mensen voor de instellingen te behouden. Voor bijvoorbeeld de bibliotheek werken 3 ID’ers die gezamenlijk 56.000,= aan salaris ontvangen. Als de subsidie stopt zal de bibliotheek deze mensen niet meer aan kunnen houden. Bovenop de bezuiniging van 60.000,= die per 2013 wordt gevraagd komt de toekomst van onze bieb ernstig in het gevaar. Wat dat laatste betreft: Je moet je ernstig afvragen of je als gemeente 13 miljoen wil steken in de Lawei/Meldij en alle andere culturele instellingen buiten de bezuinigingen houdt maar wel 60.000,= van de bieb vraagt. Ook daar hebben we een amendement voor. We vragen daarin de bezuiniging door te schuiven naar de reservelijst en daardoor de bieb iets meer tijd te geven de zaken op orde te krijgen.
Weer komt het spoor Heerenveen-Groningen ter sprake en weer vragen we ons werkelijk af of wij deze gemeente in deze diepe schuld moeten storten. 27,5 miljoen terwijl de beste busverbinding in Noord Nederland ons met Groningen en Heerenveen verbindt. Dit blijft ons jarenlang achtervolgen. Het is niet zo dat als Drachten spoorloos blijft dat het dan ook van de kaart verdwenen is. Zet u toch eens over die angst heen!
Bij de risico’s komt Caparis ook weer voorbij. Daar is de afgelopen weken al het nodige over gezegd en vooral het rekenkamercommissie onderzoek dat maar niet van de grond wil komen. Ondanks moties die in deze raad unaniem aangenomen zijn. Nu er een meerderheid van gemeenten is die bijna 71 % van de aandelen in handen heeft moet het toch mogelijk zijn dit onderzoek van de grond te krijgen. Daarvoor dienen wij gezamenlijk met de VVD een motie in.
Tot slot nog even dit: Ik vind het oprecht jammer dat er niet geïnterrumpeerd is met de vraag: Goh waar wil de SP dan wel het geld weghalen om de bezuinigingen die er nu uitmoeten bekostigen. Dan had ik geantwoord :fijn dat u dat vraagt want zo’n voorstel hebben we inderdaad. Het betekent wel dat we bereid moeten zijn fors te snijden in eigen vlees. De SP stelt namelijk voor om 20 % op de raadvergoedingen en onkosten te korten. Dat levert structureel 96.000,= op. Daarvoor dienen we een amendement in die aanstonds zal worden rondgedeeld. Kunt u uw berekeningen er mooi op los laten in de schorsing.
Ik dank u voor uw aandacht en reken op uw solidariteit!

U bent hier