h

Goed werkgeverschap afgedwongen

15 juni 2012

Goed werkgeverschap afgedwongen

De raadvergadering van dinsdag 12 juni had een paar interessante onderwerpen. Bij de mededelingen werd bekend gemaakt dat Tjeerd van Bekkum(VVD) uit Marum de nieuwe burgemeester van Smallingerland wordt. Een unanieme voordracht door de raad lag aan deze benoeming ten grondslag.

Over goed werkgeverschap was door SP en D’66 een aantal maanden geleden een initiatiefvoorstel ingediend. Dit voorstel, ingegeven door de personeelsproblemen bij zwembad de Welle, onderdeel van het sportbedrijf, werd door de coalitiepartijen weggehoond. Vooral de PvdA had veel kritiek op ons voorstel. Laatstgenoemde partij diende daarop een motie in om het college te bewegen met een voorstel voor goed werkgeverschap te komen. Het schetste onze verbazing dat het voorstel wat het college gemaakt had precies dezelfde elementen bevatte als ons voorstel. Via de band scoren heet dat in biljarttermen. We kunnen dus spreken van een succes want door het initiatief van o.a. de SP krijgen de gesubsidieerde instellingen nu te maken met regels op het gebied van goed werkgeverschap die opgenomen moeten worden in de jaarverslagen.

Het WMO beleidsplan werd ook behandeld. Voor de SP is dit beleidsplan te onduidelijk om vast te stellen. De grenzen zijn teveel opgerekt in dit plan en wel op een dusdanige wijze dat er ook wegen en andere infrastructuur bijgehaald wordt. Wij vinden dat WMO geld besteed moet worden aan zorg. Op dit ogenblik zit er 3 miljoen in de reservepot van de WMO. We gaan er dwars voor liggen dat dit geld niet ergens anders dan aan zorg besteed wordt. Op dinsdag 26 juni worden de financiële gevolgen van dit plan in de gemeenteraad besproken in de perspectiefnota. De SP bereidt nu alvast een aantal amendementen voor op deze nota.

Ten slotte nog even iets over de gemeentelijke herindelingen. De provincie is met het advies gekomen dat de gemeenten in het zuidoosten van Fryslan voorlopig gevrijwaard worden van fusies en dergelijke. Ook Smallingerland valt hieronder. Het college neemt geen genoegen met dit advies en wil het verzorgingsgebied uitbreiden met een gedeelte van Opsterland. Aangezien laatstgenoemde gemeente niet opgedeeld wil worden en de provincie dit overgenomen heeft blijft er voor Smallingerland niets anders over dan samen te gaan met Heerenveen. De provincie heeft al aangegeven hier niets voor te voelen en zal deze zet ook tegenhouden. Bovendien haal je met Heerenveen ook een hoop moeilijkheden in huis op het gebied van tekorten. De SP vindt dat schaalvergroting niet altijd leidt tot verbeteringen. Wij pleiten dan ook voor de huidige situatie. Wanneer de discussie weer oplaait, valt moeilijk te zeggen. Voorlopig hebben we een gemeenteomvang die uitstekend is berekend op het aantal inwoners en de afstand tot het gemeentehuis. Mocht het al komen tot herindeling dan vindt de SP dat de bevolking daar middels een referendum een uitspraak over zou moeten doen.

Jos van der Horst

U bent hier