h

Factchecking?

12 februari 2013

Factchecking?

Een opinie kan soms prikkelend zijn. Het kan leiden tot verdere polemieken en de meningen van de kijkers, luisteraars of lezers worden er door gescherpt. De Leeuwarder Courant laat haar journalisten ook scherpe stukjes schrijven. Daar is niets mis mee maar ze moeten zich wel aan de feiten houden.

In de LC van 31 januari uit parlementair verslaggever Nynke Smedeman nog al wat kritiek op de Kamervragen die gesteld werden door SP Kamerlid Henk van Gerven. Hij zou zich niet aan de feiten hebben gehouden aangaande uitspraken van de bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar de Friesland. Smedeman betoogt dat daarmee onnodige paniek gezaaid zou zijn.
Laat ik mij bij de feiten houden: De bestuursvoorzitter van de Friesland met haar absolute macht op de markt van de zorg kan doen wat ze wil in deze provincie. Van het sluiten van ziekenhuizen tot het in stand houden van 1(!) gespecialiseerde kern ic in Friesland. Deze zal maar in Leeuwarden staan en je zult er maar gebruik van moeten maken en je zult maar net te laat aankomen.
Deze grootverdiener in de zorg heeft dus de absolute macht in onze provincie. De “luchtballonnen”die ze oplaat komen niet voor niets altijd eerst bij BNR nieuwsradio ( Hét neoliberale radiostation bij uitstek)aan bod. Er moet en zal verdiend worden op de zorg en de business modellen vliegen je om de oren. Zie het schrijnende verhaal rondom de Sionsberg in Dokkum.
Tot zover mijn mening over de zorg in Friesland. Uit het zelfde artikel blijkt ook dat Nynke Smedeman haar eigen feiten niet eens gecheckt heeft. Zij spreekt over “dierenarts” Henk van Gerven terwijl deze man jaren huisarts is geweest in Oss. Met deze opmerking diskwalificeert Smedeman haar artikel tot een kwalijk stukje SP bashing en dat doet geen recht aan de problemen op zorggebied waar deze provincie mee kampt en waar Henk van Gerven in de Tweede Kamer zijn oprechte zorgen over uitspreekt.

Jos van der Horst

U bent hier