h

Een democratische economie?

5 april 2013

Een democratische economie?

Op donderdag 4 april j.l. was er een bijeenkomst van de SP afdeling Smallingerland ter voorbereiding op de regio conferentie van 13 april in Assen
Binnen de SP is een belangrijke discussie gaande over de centrale vraag: wat is het alternatief van links voor het agressieve neoliberalisme (‘wie betaalt bepaalt’). Het antwoord van de SP is dat de politiek grenzen moet stellen aan de macht van de markt en dat de economie gedemocratiseerd moet worden (één mens, één stem).

In opdracht van het 18e partij congres is dit verder uitgewerkt in 10 concept standpunten die aan de leden werden voorgelegd.
De grote vergaderzaal was goed gevuld en niet alleen vanwege de goede opkomst maar ook vanwege de gevulde paaseitjes die in de uitverkoop door een van de leden was meegebracht. Over een aantal standpunten waren de leden het snel eens: geen marktwerking in de publieke sector zoals zorg, openbaar vervoer, onderwijs, enz. Ook dat alle werknemers in Nederland dezelfde rechten hebben en het behoud van het minimum loon waren ‘inkoppertjes’ voor de kritische deelnemers.

Echter over onderwerpen zoals vitale sectoren van onze economie beschermen tegen buitenlandse overnames en dat de overheid meer controle en zeggenschap moet krijgen over grond- en onroerend goed handel, werd hartstochtelijk gediscussieerd: ‘is dit wel haalbaar?’ , ‘Is dit niet schadelijk voor de Markt?’, ‘Wat vind de EU hiervan?’.

Uiteindelijk werden er een kleine 10 amendementen en opmerkingen op het stuk geformuleerd. Deze wijzigingen en aanvullingen worden op de regioconferenties besproken en er wordt gestemd of ze wel of niet doorgevoerd gaan worden op de partijraad van 29 juni.

Uiteindelijk was de bijeenkomst een leuke en leerzame avond waar in een ontspannen sfeer goed gediscussieerd werd.

Ramon Vos

U bent hier