h

SP: Onzekerheid, voor iedereen!

25 juni 2013

SP: Onzekerheid, voor iedereen!

Op dinsdag 25 juni werd de zogenaamde perspectiefnota(PPN) in de gemeenteraad van Smallingerland behandeld. Deze nota is het kader voor het beleidsplan later dit jaar. Door allerlei onzekerheden die voortvloeien uit rijksbeleid kunnen een aantal kaders gewoonweg niet gesteld worden. Vandaar dat deze PPN meer een papieren tijger is dan dat er daadwerkelijk knopen worden doorgehakt. Wat wel duidelijk is dat er voor iedereen in deze gemeente een uiterst onzekere tijd aanbreekt. Hieronder het betoog van de SP door Jos van der Horst.

Er hoeft voor 2014 niet bezuinigd te worden in deze gemeente . Dat is mooi. Er wordt echter wel een procesvoorstel bij de raad neergelegd over wat er dan in aanmerking zou moeten komen om op te bezuinigen. Een tactische zet van dit college om de raad via de 8 maartcommissie medeplichtig te maken aan deze bezuinigingen waarmee de motie van 2010 om het minimabeleid ten koste van alles te sparen ontlopen kan worden. Immers alles kan ter sprake gebracht worden. Blijft dan de keuze aan de nieuwe raad of kan de meerderheid van deze raad beslissen dat het volgende college gaat bezuinigen op het minimabeleid, of zie ik dat verkeerd?

Een beter voorstel is dat de ambtelijke organisatie nu al bezig gaat met een zogenaamde staat van Smallingerland te maken ,wat kan dienen als onderhandelingsstuk bij de komende coalitievorming in maart volgend jaar. Iedere partij weet dan hoe het er voor staat en kan dan haar eigen onderhandelingspositie bepalen. Laat onverlet dat de fractie van de SP het minimabeleid zoals dat nu is vastgelegd en bijeen wordt gehouden door de motie uit 2010 zal vasthouden en koesteren.

De decentralisaties in Jeugdzorg, AWBZ en de participatiewet. Deze transities maken deze PPN onzeker als kader en hier kunnen we ook niet zo goed mee uit de voeten. Met andere woorden onze taak als kaderstellend raadslid schiet erg tekort op dit ogenblik. Vandaar dat onze blik met name gericht is op het beleidsplan van dit najaar.

Over de transitie van de jeugdzorg evenwel maakt onze partij zich ernstige zorgen. Naar onze mening komt dit allemaal veel te snel. In de meicirculaire 2014 krijgen gemeenten het definitieve bedrag per gemeente voor 2015 te horen. Althans dat zegt het ministerie van VWS. De kans is groot dat dat bedrag afwijkt van het bedrag in dezelfde circulaire van dit jaar. ‘Er moet namelijk nog een aantal beleidskeuzes gemaakt worden. Ook op het gemeentelijk niveau moeten die beleidskeuzes, maar vooral keuzes in aanbestedingen gemaakt worden. Het college zou op zijn minst moeten aandringen op uitstel met nog een jaar door deze grote onzekerheden.

Werk,werk,werk is de aloude PvdA mantra die overal in deze provincie weer opduikt. Zo ook in Smallingerland. Welnu dat werk,werk,werk is er op dit moment niet. Althans geen betaald werk. Want deze gemeente is bezig alle beschikbare middelen in te zetten om iedereen vanuit de uitkering aan de slag te helpen. Dat dit gepaard gaat met veel misstanden en werken onder het minimumloon dat nemen we op de koop toe. De fractie van de SP hoopt toch werkelijk dat het eens ophoudt met het jagen op die uitkeringsgerechtigde want als we het hebben over menselijke waardigheid dan is dit zeer sterk in het geding.

Ik wil tot slot nog even aandacht vragen voor de mensen die op 1 juli hun ID baan in het Openbaar Onderwijs verliezen. Bij elk beleidsplan en PPN vraag ik dit. Bij alle moeite die deze gemeente doet om uitkeringsgerechtigden aan het werk te krijgen , kunnen we misschien er ook eens over na denken om mensen aan het werk te houden. Of zien we deze mensen over anderhalf jaar terug in de zelfde baan maar dan met behoud van uitkering?

Dit is de laatste perspectiefnota in deze raadsperiode en deze coalitie verdiend een goede evaluatie, dat kan wat de fractie van de SP betreft kort maar waardig vandaar dat ik me bedien van het Latijn: Ora et Labora ,pro deo hetgeen betekent: Bid en Werk maar dan wel gratis!

U bent hier