h

Power tot the people!

4 juli 2013

Power tot the people!

Door Marianne Rigter lid SP Achtkarspelen

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig was dit de kreet, waarbij de jeugd van toen aangaf dat de elite haar tijd had gehad. Het luidde het begin in van de democratisering van de samenleving. Het lijkt er op dat het nu eindelijk ook tot het overheidsbeleid is doorgedrongen. Het is zowaar vertaald in het Nederlands: power tot the people is nu de kracht van de burger.

Vooral in gemeentelijke beleidstaal heeft de krachtige burger toegeslagen. Ook in onze gemeente is deze burger ontdekt. Hij kan de gemeentelijke bermen onderhouden, de nog aan te leggen kunstgrasvelden en zelfs een zwembad! Nu ben ik van een generatie die het vanzelfsprekend vond dat je vrijwilligerswerk deed, de stoep sneeuwvrij hield en dat je spaarde voordat je een huis kocht. Dus ben ik blij dat er vele vrijwilligers zijn, die er voor zorgen dat er in Achtkarspelen nog gezwommen kan worden en gevoetbald c.q. gekorfbald. Maar je kunt het overdrijven en je moet er als gemeente wel voor zorgen dat je de vrijwilligers niet overvraagt.

En vooral waar sprake is van kwetsbare mensen, moet je extra voorzichtig zijn. Zo’n plan als in Deventer kan natuurlijk niet, waar ze ouderen door buren of door uitkeringsgerechtigden willen laten verzorgen. Wie wil er gewassen worden door een buurman, buurvrouw of iemand die dat eigenlijk niet wil, niet is opgeleid daarvoor en daar totaal geen gevoel bij heeft? Gedwongen vrijwilligerswerk? Vreemd! Nog vreemder is dat waar er altijd zeer krachtige burgers zijn geweest, het niet meer goed blijkt te zijn. Door een paar incidenten - Enschede en Volendam – is er landelijk een reorganisatie afgedwongen die er voor kan zorgen dat Achtkarspelen zijn lokale brandweerkorpsen kwijt raakt. Deze vrijwilligers die iedere week trainen, die altijd hun vaardigheden moeten bijhouden, die zich met hart en ziel voor hun vrijwilligerswerk inzetten, die altijd beschikbaar zijn, worden volgend jaar afhankelijk van besluiten in de regio.

Er wordt een dure organisatie opgetuigd, waardoor er zeer waarschijnlijk meteen bezuinigd zal worden. Dan kan Buitenpost of Surhuisterveen zomaar hun kazerne kwijtraken. Dat heeft meteen gevolgen voor de ontwikkelingen in een dorp. Zonder brandweer zijn er beperkingen komen op bijvoorbeeld de industrie die er mag komen of er verpleeghuizen mogen worden gevestigd. Dat er een regio komt, staat vast. Maar de gemeenteraad moet er zeer op bedacht zijn dat de verplichte (en natuurlijk verhoogde) bijdrage ten goede komt aan onze vrijwillige brandweer en niet in Leeuwarden terechtkomt.

U bent hier