h

Afdeling positief over programma en lijst Provinciale Statenverkiezingen

20 september 2014

Afdeling positief over programma en lijst Provinciale Statenverkiezingen

Donderdag 18 september kregen de leden van onze afdeling de mogelijkheid hun mening te geven over het verkiezingsprogramma en de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen komend jaar. Ongeveer twintig leden maakten hier van gebruik.

Michiel Schrier startte de avond, vanuit zijn rol als lid van de programmacommissie. Begonnen werd met een korte inleiding over het provinciaal bestuur, want waar gaat de provincie nu precies over? De provincie heeft een aantal wettelijke taken. Zo bepaalt de provincie hoe en waar dorpen en steden kunnen uitbreiden en waar kantoorparken en bedrijfsterreinen mogen komen. Verder bepaalt zij waar vaar-, spoor- en waterwegen, maar ook waar agrarische en natuurgebieden en recreatieve voorzieningen komen. Daarvoor maakt de provincie zogeheten structuurplannen. Gemeenten houden hier rekening mee bij het maken van hun bestemmingsplannen. De provincie is ook verantwoordelijk voor de aanleg en onderhoud van provinciale wegen en het openbaar vervoer. Daarnaast houdt de provincie toezicht op de naleving van milieuwetten voor lucht, bodem en water. Ook controleren zij de gemeenten en het waterschap. Naast deze wettelijke taken kan de provincie ook een eigen agenda maken. De inkomsten van de provincie komen grotendeels vanuit de landelijke overheid. Daarnaast ontvangt zij geld uit de wegenbelasting en eventuele aandelen in bijvoorbeeld energiebedrijven of verkoop daarvan.

De programmacommissie heeft er bewust voor gekozen om een kort programma op hoofdpunten te maken. Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit zijn de kernbegrippen waaraan het beleid wordt getoetst. De titel van het programma is dan ook: Fryslan 100% sociaal. Aan de hand van zes thema’s: Samenleving, Wonen & ruimte, Duurzaamheid, Economie, Verkeer & vervoer en Financiën, wordt een aantal voorstellen gedaan dit doel te bereiken. De inzet van provinciale middelen moet gericht zijn op het socialer en economischer sterker maken van de provincie. Hierbij zetten wij in op breedte bij ontwikkelingen op gebied van sport en cultuur..

De SP wil inzetten op duurzaamheid. Niet alleen op gebied van isolatie en duurzame energie, maar ook door het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook  natuurbeleid, openbaar vervoer en andere vervoersstromen zijn van belang. De SP denkt dat de huidige provincie voldoende krachtig is om uitdagingen van de toekomst op te pakken en het hoofd te bieden.

De aanwezige leden konden zich goed vinden in het conceptprogramma, wel kwamen er een aantal zorgen naar boven over het treinvervoer naar en van de Randstad. Dit mag niet verworden tot een boemeltreintje van Meppel naar Leeuwarden. Hierover is een wijzigingsvoorstel neergelegd bij programmacommissie.  

Jos van der Horst was nauw betrokken bij het samenstellen van de lijst en gaf een korte presentatie over de concept kieslijst. Begonnen werd met zijn plek als lijstduwer. Vanuit de eigen afdelingen vinden we verder Ramon Vos (23), Paul van Dijk (15) en Michiel Schrier (7) terug op de lijst. De beoogd lijstrekker is Fenna Feenstra uit Sneek. De meeste aanwezigen kennen haar al langer als een actief en betrokken SP-er en waren dan ook tevreden dat Fenna Feenstra de Provinciale Statenverkiezingen wil trekken. Na stemming werden zowel het programma als de lijst volgorde unaniem aangenomen.

In de toespraak van Fenna Feenstra die volgde op de stemming benadrukte Fenna Feenstra dat wij er voor moeten strijden om een stap te kunnen zetten naar een sociale en duurzame provincie. Het is tijd dat onze samenleving verder democratiseert binnen bedrijven en door de georganiseerde zeggenschap van burgers op plaatselijk niveau. Daarnaast moet er nu écht werk wordt gemaakt van de duurzaamheidsagenda. Lokale opwekking van duurzame energie kan hierbij een rol spelen. Na het applaus stond er nog een hapje en een drankje klaar om de avond af te sluiten.

Reactie toevoegen

U bent hier