Motie van wantrouwen om De Lawei
Motie van wantrouwen om De Lawei
De oppositiepartijen hadden afgelopen donderdag een spoeddebat aangevraagd over de vernieuwbouw van De Lawei. Jan Groen van het CDA las maar liefst drie a4-tjes voor waarom het debat was aangevraagd. De aanleiding was de uitspraak van de Raad van Arbitrage over het opheffen van het retentierecht en de wijze van informeren van de raad door de wethouder. Daarnaast was er deze week een informatiebijeenkomst geweest met de aannemer Van Norel en de oppositiepartijen.
Het CDA kwam opnieuw met het voorstel om door middel van mediation De Lawei en de aannemer weer bij elkaar te brengen en gezamenlijk de bouw af te ronden. Zij schatten in dat dit tot minder vertraging zou leiden en slechts een miljoen aan meerkosten zou geven. Waarom dit sneller zou zijn, of mediation zou lukken en waar het miljoen op gebaseerd was werd verder niet toegelicht.
Oppositieleider Yntze de Vries, van de ELP, vulde aan dat hij vond niet volledig geïnformeerd te zijn door de wethouder. Brandbrieven die in mei 2014 tussen Lawei en de aannemer over en weer waren gestuurd werden in de vergadering van juli niet genoemd door de wethouder.
Hieronder worden de drie belangrijkste punten uit de vergadering opgesomd en word de visie van de SP gegeven.
Zoek eerst uit bij welke partij de fout zit
Waarom zouden we De Lawei de subsidie verstrekken, moeten we niet eerst uitzoeken wie er ‘fout’ heeft gezeten? Misschien is De Lawei wel fout en dan verstekken we hun toch een nieuwe subsidie?
De SP vind in dit geval dat het niet aan de raad is om uit zoeken wie er gelijk heeft, het gaat om zeer specialistische informatie en het dossier ligt nu bij de rechter. Pas op zijn vroegst is hier over twaalf weken uitkomst van te verwachten (midden in de winter) maar wellicht nog later. We kunnen domweg niet wachten tot er volledige duidelijkheid is. Een half afgebouwd en nog niet wind- en waterdicht gebouw zoals De Lawei nu is kan niet gebruikt worden en zal erg leiden onder herfst- en winterse omstandigheden. Door uitstel van het werk moeten voorstellingen geschrapt worden en zijn er extra kosten door de alternatieve locaties voor theater en lesruimten.
Mediation
Gebruik mediation om de partijen weer bij elkaar te brengen en gezamenlijk het project af te ronden. De inschatting van de CDA is dat dit ongeveer een miljoen extra gaat kosten en dat het werk sneller hervat kan worden.
De SP schat de slagingskans van mediation laag in. Deze twee marktpartijen hebben al langer een geschil en er zijn al herhaaldelijke pogingen geweest het geschil op te lossen maar dit is niet gelukt.
Daarnaast kan een mediator nooit een beslissing afdwingen en zal dit ook niet proberen. Bij De Lawei is er tussen partijen al uitvoerig over het conflict gesproken en gecommuniceerd. Mediation zou ertoe kunnen leiden dat het conflict alleen nog maar langer voortduurt. In een gerechtelijke procedure komt er in principe altijd een einduitspraak en zal de rechter de knoop doorhakken.
Mediation kost ook geld (en tijd). Zeker wanneer een van beide partijen niet een werkelijke inspanning wil doen om tot een oplossing te komen. Partijen geven vaak wel aan graag mediation te willen, maar dit is echter soms zo om richting een rechter later niet in een kwaad daglicht te komen.
De kans bestaat natuurlijk dat mediation wel zou werken, maar zelfs dan kunnen er forse meerkosten komen. Er is immers reeds een aanzienlijke vertraging en een deel van het werk (bv de helft waarover nu een geschil is) zal waarschijnlijk hersteld of vervangen worden.
Informatie te eenzijdig en te laat gekregen
De oppositie heeft stukken van de aannemer ontvangen waaruit blijkt dat De Lawei ook fouten zou hebben gemaakt. De stukken welke de raad heeft kunnen inzien waren slechts afkomstig van De Lawei. Tevens melde de ELP dat er door de aannemer al eerder brandbrieven verstuurd waren, terwijl de wethouder in juli tegen de raad beweerde dat er geen problemen waren. De wethouder meldde destijds echter wel degelijk dat er gesteggel was, maar dat er nog geen signalen waren dat hiermee de kwaliteit of de opleverdatum in het geding zouden komen. Na de brandbrief hebben beide partijen namelijk schriftelijk vastgelegd dat er een gezamenlijke oplossing zou komen. Onder andere door het opschalen van de werkzaamheden door de aannemer in de vakantie. Hierdoor kan deze brandbrief dan ook niet op deze wijze in het debat worden gebruikt.
De SP is ook niet blij dat de raad eenzijdig is geïnformeerd, echter de stukken liggen onder de rechter. De wethouder heeft in het spoeddebat toegezegd dat over twee weken alle stukken onder geheimhouding beschikbaar zijn voor de raad.
De fractie van de SP is zich ervan bewust dat het hier om een geschil gaat tussen twee marktpartijen, die allebei ervaring hebben in het juridisch dichttimmeren van hun contracten en documenten. Alleen (juridische) specialisten kunnen deze informatie fatsoenlijk wegen en hierover een uitspraak doen. Dit is niet aan de raad! De uitspraak moet op feiten berusten en niet op een politiek debat. Dus ook wanneer we beschikking hadden over alle informatie dan liet de SP het oordeel nog steeds van de rechter afhangen. Vervelend in dit geval is dat een rechtszaak lang duurt, de vernieuwbouw van De Lawei kan hier niet op wachten.
De subsidie komt op een derdenrekening en wordt alleen gebruikt wanneer het ook noodzakelijk is. In het meest gunstige geval (De Lawei krijgt op alle gebieden gelijk) wordt deze rekening niet aangesproken. Echter hier is de SP realistisch en het zou kunnen dat een deel van het geld gebruikt gaat worden.
De SP is ervan overtuigd het subsidie bedrag niet ten koste gaat van ons sociale beleid of van de zorg of onderwijs. De OZB zal ook niet omhoog gaan. De gemeente heeft nog voldoende middelen in haar weerstandvermogen om de subsidie te betalen.
Motie van wantrouwen
Na veel debatteren werd een motie van wantrouwen richting het gehele college ingediend. Na hoofdelijke stemming bleek dat deze motie geen meerderheid in de raad kreeg en dus verworpen werd.
Wat de SP steekt is dat de oppositie in dit dossier op de stoel van de bestuurders en opdrachtgever van de bouw gaat zitten. Ze denken dat Van Norel gelijk heeft en gaan hiermee zelfs op de stoel van de rechter zitten, nog voordat de bodemprocedure is afgelopen.
De media werd gebruikt voor stemmingmakerij en de gemeente Smallingerland wordt belachelijk gemaakt door op radio Fryslân de wethouder voor leugenaar uit te maken en de directeur van De Lawei incapabel te noemen.
De fractie van de SP vermoedt ook enig revanchisme in de houding van een deel van de oppositie: de leden van CDA, VVD en de meeste raadsleden van de ELP behoorden immers tot de partijen die het de afgelopen jaren voor het zeggen hadden in Smallingerland.
Reacties
De VVD :" ,Waar er twee vechten hebben er twee schulld"
Maar wie betaald, dat zijn wel de burgers van Smallingerland.
De reserves die aangesproken moeten worden, hadden beter voor de werkgelegenheid in onze gemeente gebruikt kunnen worden.
Laten we hopen dat er niet verder bezuinigd moet worden. De OZB om deze reden te verhogen is helemaal uit den boze, de burgers worden al voldoende belast.
@Barend Potjer
Zoals vermeld in de blog wachten wij de uitspraak van de rechter af. Deze zal een afweging moeten maken in de beschuldigingen heen en weer. Hierop wachten en dan pas afbouwen is helaas geen optie
Over de fianciering wordt ook iets gezegd in het blog. Wij verwachten iet dat het ten koste gaat van het sociaal domein of een verhoging OZB tot gevolg zal hebben.
Reactie toevoegen