h

Er is genoeg 'koek' voor iedereen

26 januari 2015

Er is genoeg 'koek' voor iedereen

Foto: SP
Afgelopen zaterdag stond de SP onder het carillon. Naast dat de inwoners van de gemeente hun vragen en verhaal kwijt konden werd er koek uitgedeeld. Er is genoeg voor iedereen, maar de koek is niet eerlijk verdeeld.

In Nederland wordt de kloof tussen arm en rijk ieder jaar groter. Inmiddels bezit tien procent van de Nederlanders 61 procent van de rijkdom. Zestig procent heeft samen minder dan 1 procent van het totale vermogen. De koek wordt steeds oneerlijker verdeeld. Ook wat betreft inkomen en koopkrachtontwikkeling groeit de kloof tussen de ‘rijken’ en de ‘armen’.

Foto: SP
In vergelijking met de ons omringende landen wordt in Nederland een steeds kleiner deel van de belastingen opgebracht door vermogenden. Het percentage huishoudens in armoede is de laatste jaren alleen maar gestegen. Ja het is crisis zou je denken. Niet voor de rijksten in Nederland, die hun vermogen alleen maar zagen groeien. De verlaging van belasting op vermogen en winst ondermijnt de solidariteit in onze samenleving.

Foto: SP
De SP is niet tegen verschillen in inkomen en vermogen. De groeiende ongelijkheid zorgt echter voor een kloof tussen arm en rijk en daardoor verschillen in gezondheid, onderwijs en kansen in het leven.  Het is steeds moeilijker om als een dubbeltje geboren uit te groeien tot een kwartje. Landen waar een grotere ongelijkheid is kampen met meer gezondheids- en sociale problemen.

Steeds meer mensen zien deze gevaren voor onze samenleving, maar tot protesten zoals in België is het hier nog niet gekomen. Onbegrijpelijk volgens de SP en daarom gaan wij komende maanden aan de slag om de inwoners van onze gemeente bewust te maken van de ernst van de situatie en te kiezen voor rechtvaardigheid.

Reactie toevoegen

U bent hier