h

Liefde is sterker dan haat!

8 januari 2015

Liefde is sterker dan haat!

Foto: Michiel Schrier

Donderdag 8 januari hield de Socialistische Partij in Smallingerland een nieuwjaarsbijeenkomst. Er werd terug en vooruitgeblikt en er was natuurlijk aandacht voor de vreselijke aanslag op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo. Er werd afgesloten met de uitspraak op de voorpagina van de Charlie Hebdo naar aanleiding van de aanval op de Twin Towers in 2001 : Liefde is sterker dan haat.

Partijgenoten, Het afgelopen jaar is voor de afdeling Smallingerland een ongekend succesvol jaar geweest! De jaren van consequent en soms bikkelhard oppositievoeren in deze gemeente heeft zich uitbetaald in een klinkende overwinning bij de verkiezingen van vorig jaar maart. Dat bikkelhard oppositie voeren hebben we zeker niet alleen in de raadszaal gedaan maar vooral ook op straat. Tijdens de campagne hebben wij meerdere malen op luidruchtige wijze laten horen hoe de SP de wereld en ook deze gemeente het liefst in zou willen richten. Menselijke waardigheid , Gelijkwaardigheid en Solidariteit willen wij het liefst vandaag nog op alle mogelijke manieren in de praktijk brengen.

Voor een deel lukt ons dat in Smallingerland want we mogen mee besturen. Besturen brengt echter met zich mee dat we concessies moeten doen aan de partijen met wie we samen het college vormen. Het onderhandelingsresultaat mocht er desondanks zijn ,getuige het feit dat onze ledenvergadering in april unaniem het collegeprogramma aannam. Het mooiste compliment kregen wij echter van kersverse oppositiepartij CDA. Fractievoorzitter Groen zei bij de installatievergadering: "Dit collegeakkoord lijkt het verkiezingsprogramma van de SP wel" .

Op welke punten maakt de SP dan het verschil in dit college met PvdA, CU en D66? Welnu: Wij zijn de enige partij die op gezette tijden de straat op gaat en verantwoording aflegt aan de kiezers over het beleid wat er gevoerd wordt. Wij gaan direct naar de mensen toe als zij een klacht hebben of hulp nodig hebben. Wij zijn de enige partij in Friesland die een minimaregeling voor elkaar gekregen heeft voor de thuiszorg. Wij blijven kritisch op de regelingen die door het rijk voorgesteld worden. Wij vragen als enige partij aan de thuiszorgmedewerkers zelf wat zij willen: In loondienst of alfahulp blijven en de wethouder is dan ook bereid zijn beleid daar op aan te passen.

Kortom partijgenoten jullie zijn onderdeel van een fantastische afdeling waarin bevlogen mensen er voor gezorgd hebben dat er collegedeelname is afgedwongen, dat er slim onderhandeld is en dat er flink aan de weg getimmerd is voor een betere wereld, beginnend in Smallingerland. 

Maar we zijn er nog lang niet. De wereld staat elke dag een stukje meer in brand. Het lijkt wel of het integratieprobleem de bliksemafleider is voor het werkelijke probleem dat Nederland teistert. De crisis blijft voortduren maar niet voor iedereen. Er zijn een aantal mensen in dit land die niets merken van de crisis en nog steeds hun lekkere leventje door kunnen blijven leven. Die roepen: "Iedere Nederlander heeft 20.000,= op de bank staan" Die zweren bij het huidige neoliberale beleid en maar blijven roepen dat de zorg te duur is. Die blijven schreeuwen dat er geen alternatief is voor het kapitalistische systeem. Deze mensen beheersen de media en bestoken ons dagelijks met hun reclames en hun pratende hoofden in de talkshows.

Maar er is wel degelijk een kloof! Een kloof die steeds groter wordt!

De kloof tussen arm en rijk, bevolkingsgroepen, jong en oud, gezond en ziek kan gedicht worden als de solidariteit terug komt in dit land. Zolang het armste deel van de bevolking niet kan meedoen en het rijkste deel niet wil  meedoen in deze maatschappij wordt het nooit wat. Daar moet wat mee gebeuren en wel zo snel mogelijk. Ongelijkheid ontwricht de samenleving op alle mogelijke fronten.

"Er is genoeg voor iedereen" is de slogan waar we in 2015 mee de straat op gaan. Het besef moet bij de mensen tussen de oren komen dat 60% van de mensen in Nederland slechts 1% van de rijkdom bezit. In 2010 was dit nog 2%. Die 1% verschil(De helft!) is inmiddels bij de rijkste 10% Nederlanders terechtgekomen door de bezuinigingsdrift van de VVD kabinetten. Laat dat maar eens goed doordringen, we hebben het er straks nog uitgebreider over.

Er is wel degelijk een alternatief en dat weten jullie. Dat alternatief heeft de SP in handen en dat heet niet de socialistische heilstaat maar wel:

Het streven naar een eerlijke kans voor iedereen om in vrijheid met anderen en met respect voor alles wat leeft zijn of haar persoonlijk geluk na te streven.

Maar ook dat iedereen het recht moet hebben om mee te beslissen over de inrichting van onze samenleving, ons werk, onze zorg.  Dat is waar we elke dag weer voor moeten blijven strijden.

Tot slot wil ik nog even ingaan op het drama wat zich gisteren in Parijs heeft afgespeeld. Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat terroristen hun wil op kunnen leggen door middel van zinloze moordpartijen. Een sterk protest tegen dit soort praktijken is hier dan ook op zijn plaats. Humor en satire zijn sinds de eerste democratie in het oude Griekenland middelen om de gevestigde orde scherp te houden en ontwikkelingen in de maatschappij te beoordelen. Humor en satire zijn onmisbaar in elke beschaving. Als deze de nek omgedraaid worden zijn we overgeleverd aan de barbaren. We moeten er echter voor waken dat deze dramatische gebeurtenis door kwaadwillende elementen aangegrepen wordt om de tegenstelling tussen bevolkingsgroepen nog groter te maken.

Daarom sluit ik af met de woorden die op 12 september 2001 op de voorpagina van Charlie Hebdo stonden: Liefde is sterker dan haat!

Reactie toevoegen

U bent hier