h

Gemeentelijk Leerwerkbedrijf in Smallingerland

26 november 2015

Gemeentelijk Leerwerkbedrijf in Smallingerland

Binnenkort staat het eindrapport over de toekomst van de Sociale Werkvoorziening met daarin de toekomst van Caparis NV op de agenda.Dit lijkt de fractie van de SP een uitgelezen kans om ons plan voor een eigen Gemeentelijk Leerwerkbedrijf weer bespreekbaar te maken.

Het doel van een gemeentelijk Leerwerkbedrijf  is tweeledig:

  • Een beschutte werkplek houden voor mensen die dit vanwege hun arbeidshandicap nodig hebben (en eventueel ook bereikbaar voor mensen die nu nog geen SW contract hebben, maar daar in de oude situatie wel voor in aanmerking waren gekomen).
  • Een eerlijke kans te geven aan uitkeringsgerechtigden en andere werkzoekenden op een re-integratietraject die eerlijk loon voor eerlijk werk biedt en hen een perspectief geeft op een “gewone” en goede baan in de toekomst.

Omdat momenteel ook de werkwijze van de gemeente door de Participatiewet aan een grote verandering bezig is, nogmaals onze nadruk op de voordelen die een gemeentelijk Leerwerkbedrijf biedt.

De SP fractie Smallingerland hoopt dat zij hiermee ook andere politieke partijen ervan heeft overtuigd dat er een veel socialer en betaalbaar alternatief is voor de huidige werkwijze.

De vijf plussen van een Gemeentelijk Leerwerkbedrijf

De afgelopen jaren heeft de SP in Smallingerland zowel gestreden voor een eerlijke vorm van re-integratie voor de uitkeringsgerechtigden als voor het behoud van de sociale werkvoorziening voor arbeidsgehandicapten. De actie ‘eerlijk loon voor eerlijk werk’ en de vele activiteiten onder het motto ‘bestrijd de werkloosheid, niet de werklozen’, resulteerde vorig jaar in een door de SP ingediende motie waarin het college gevraagd werd om de haalbaarheid van de oprichting van een leerwerkbedrijf te onderzoeken.

Wij, als fractie van de SP in Smallingerland, willen nogmaals benadrukken wat de voordelen van een Gemeentelijk Leerwerkbedrijf zijn in vergelijking met de huidige trajecten bij externe bureaus zoals: Caparis en Pauropus. Het Gemeentelijke Leerwerkbedrijf zou voor een deel ingepast kunnen worden in de wijkteams, zoals wij die in onze gemeente al kennen voor de jeugdzorg, de WMO zorg en de participatiewet. Dit biedt zowel kansen voor de uitkeringsgerechtigden bij hun re-integratie op de arbeidsmarkt, als voor de buurten, wijken en dorpen. Je kunt hierbij denken aan een boodschappendienst, klussen doen, helpen bij tuinonderhoud of licht huishoudelijk werk.

Mensen moeten weer plezier aan het werk beleven. Hierbij is het wel belangrijk om er voor te zorgen dat er geen sprake is van verdringing van regulier werk. Bijkomend voordeel is dat de cohesie in de wijken en dorpen versterkt wordt. Ervaringen in Heerlen tonen ook aan dat juist het contact met de buurtbewoners als erg plezierig wordt ervaren. Dit gaat ook de veel voorkomende eenzaamheid van mensen tegen. Zeker wanneer de betreffende uitkeringsgerechtigden in hun eigen buurt worden ingeschakeld.

Omdat de samenleving zoveel eerlijker kan en menselijke waardigheid en solidariteit de belangrijkste waarden moeten zijn in het beleid geven wij hieronder de ‘plussen’ van een Gemeentelijk Leerwerkbedrijf.

 

  • Het Gemeentelijke Leerwerkbedrijf voert taken uit die waardevol zijn voor de wijken, dorpen en inwoners van Smallingerland. Op deze manier een bijdrage leveren aan de samenleving is belangrijk voor: de waardering, het gevoel van eigenwaarde en persoonlijke groei.
  • Een Gemeentelijk Leerwerkbedrijf kan er aan bijdragen dat arbeidsgehandicapten, waar door de bezuinigingen geen plaats meer voor is bij de sociale werkvoorziening, niet achter de geraniums verdwijnen, maar mee kunnen doen in de maatschappij.
  • Mensen ervaren de huidige re-integratietrajecten niet altijd als zinvol, maar als straf. Binnen een Gemeentelijk Leerwerkbedrijf wordt er uitdrukkelijk gekeken naar de kwaliteiten van mensen, waarbij zij een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving.
  • Mensen in een re-integratietraject voeren gesubsidieerd (productie)werk uit, waardoor er verdringing op de arbeidsmarkt ontstaat en oneerlijke concurrentie. Bij een Gemeentelijk Leerwerkbedrijf gaat het om additionele taken die niet leiden tot arbeidsverdringing en oneerlijke concurrentie.
  • Binnen het gemeentelijk leerwerkbedrijf  werken mensen niet onder het minimumloon. Na een periode van drie maanden ontvangen zij ten minste het minimumloon als zij meer arbeid verrichten dan de hoogte van de uitkering.

Paul van Dijk

SP Smallingerland

Reactie toevoegen

U bent hier