h

SP:Duidelijk signaal naar weigerbedrijf

3 juni 2016

SP:Duidelijk signaal naar weigerbedrijf

Foto: Waldnet / Waldnet

Op donderdag 2 juni heeft er in de gemeenteraad in Smallingerland een spoeddebat plaatsgevonden over het besluit van het College van B&W in Smallingerland om gedurende 1 jaar geen zaken te doen met het bedrijf A. Th. De Boer.

Dit bedrijf is door de rechter  veroordeeld omdat het weigerde een stageplek te geven aan iemand met een homoseksuele relatie.  Het debat was aangevraagd door het CDA samen met de ELP,VVD en D’66. Het CDA diende tijdens het debat  een motie in waarin het college werd  opgeroepen om dit besluit ongedaan te maken.

Alle partijen gaven aan tegen de discriminatie door  het bedrijf te zijn, maar het CDA vond dat naast het vonnis van de rechter er niet nog eens een maatregel van de gemeente overheen zou moeten geven. De motivatie die hierbij gegeven werd, was dat het CDA vindt dat het bedrijf dubbel gestraft wordt en de maatregel niet in verhouding tot de opgelegde boete  is.

Wethouder Ketelaar legde uit dat het besluit van het college geen dubbele straf is, maar de uitvoering van de verordening Inkoop- en aanbestedingsbeleid. De PvdA voerde, daarin gesteund door de SP, aan dat in artikel 1 van de grondwet staat dat alle mensen in Nederland in gelijke omstandigheden ook gelijk behandeld moeten worden. Discriminatie in welke vorm dan ook, is verboden                                                                        

Bovendien staat in de verordening dat de gemeente enkel zaken doet met integere bedrijven. Al in februari heeft het college in beraad een passende maatregel te treffen tegen het weigerbedrijf. Om willekeur te voorkomen is gewacht op de veroordeling door de rechter, daarbij is zorgvuldig de rechtmatigheid en de lengte van de maatregel (proportionaliteit) vastgesteld door het (unanieme) college.              

De SP merkte op dat vooral de ELP en de VVD dit debat alleen gebruiken om de zittende coalitie dwars te zitten. Het CDA is er vooral op uit om het beleid zo te wijzigen dat christelijke ondernemers beschermd worden, zij bewijzen hiermee geen oog te hebben voor de grondrechten van alle mensen en religie boven de wet te verheffen. Voor de SP is juist de gelijkwaardigheid van alle mensen en de solidariteit die daaruit voortkomt het belangrijkste, wij zijn dan ook blij met de eigenstandige verantwoordelijkheid die het college als lokale overheid op zich neemt.

Vooral de CU had het moeilijk in dit debat. Hun achterban reageert erg emotioneel op de publiciteit rond het besluit van de gemeente. De fractievoorzitter van de CU verklaarde dat zijn fractie een afweging heeft gemaakt tussen ratio en emotie (gevoel en verstand).                                                     

Zij steunden uiteindelijk het besluit van het college en stemden daarmee tegen de ingediende motie.                 Het besluit over de motie leverde enkel steun op van CDA, ELP en VVD. Daarmee werd de motie dus terecht  verworpen.

De fractie van de SP is heel verheugd dat het college een duidelijk signaal (statement)  heeft afgegeven aan iedereen in onze samenleving dat discriminatie in welke vorm dan ook niet mag en dat daar actief op gereageerd wordt wanneer daar wel sprake van is.

Reacties

Helemaal mee eens. Sowieso zit je toch niet aan 1 bedrijf vast.
Maar de principiële reden vind ik nu het belangrijkst.

Reactie toevoegen

U bent hier