h

Nationaal Zorgfonds: schaf direct het eigen risico af!

11 juli 2016

Nationaal Zorgfonds: schaf direct het eigen risico af!

Foto: SP / SP.nl

Het eigen risico zorgt voor onnodige tweedeling tussen gezonde mensen en mensen die ziek zijn. Bovendien is de kans op complexe en dure zorg groter als het eigen risico blijft bestaan. Tot die conclusies kwamen de beide sprekers Henk van Gerven, SP Kamerlid en Jouke de Jong apotheker in de Wiken. Zij spraken vrijdag 8 juli op een avond die gorganiseerd was in het teken van het Nationaal Zorgfonds, een initiatief van de SP en diverse landelijke zorgorganisaties en andere belanghebbenden. 

Jos van der Horst opende de avond waarna er korte filmpjes getoond werden over het nationaal zorgfonds. U kunt deze ook bekijken door deze link in uw browser in te typen: https://www.facebook.com/nationaalzorgfonds/videos/

Jouke de Jong schrijft vanuit zijn expertise over de zorg mee aan het landelijke verkiezingsprogramma van de CU. Hij vindt dat de zorg zo langzamerhand oneerlijk verdeeld is. Het huidige systeem beloont mensen met goede gezondheid en mensen die weten hoe de paden in de zorg lopen.

De marktwerking in de zorg maakt dat iedereen bezig is met controleren en administratie, alleen om ervoor te zorgen dat de zorgverleners uiteindelijk betaald worden. Jouke vindt dat een arts niet moet bezig zijn met ‘krijg ik wel betaald?’ maar zich 100% in moet kunnen zetten in het zorg gesprek.

Jouke geeft aan dat de het huidige zorgsysteem zich verkeerd ontwikkeld heeft en geeft 4 belangrijkste punten aan:

  1. Het Eigen Risico, Door kleine bezuinigingen betalen mensen eigenlijk al veel meer dan eigen risico. Mensen die veel medicijnen nodig hebben moeten soms in de eerste maand al het volledig eigen risico betalen. Voor een echtpaar kan dit 700 euro een maand zijn. Door dit eigen risico gaan mensen zorg mijden, maar ook medicijnen waar een eigen bijdrage op zit. Uiteindelijk wordt de zorg hierdoor duurder, niet goedkoper.
  2. De zorg verzekeraar bepaalt. Zo gaan ze over welke medicijnen je mag gebruiken. Deels is er hierdoor een voordeel, medicijnkosten gaan omlaag doordat het goedkoopste middel wordt vergoed, maar veel mensen betalen in het huidige stelsel voor hun eigen medicijnen, waarom mogen ze dan niet zelf kiezen? wie betaalt bepaalt.
  3. Dagprijzen: De zorg verlener krijgt een vaste prijs per product per verzekerde. Door middel van gesprekken met de cliënt worden hiervoor indicaties gesteld. Maar zijn die indicaties juist, blijven die indicaties kloppend? Door deze dagprijzen ligt het risico bij de zorgverlener (Wordt er meer verbruikt dan verwacht? Dan ligt het risico bij de zorg verlener)
  4. Zorgverzekeraars zijn grote jongens geworden die op afstand van de cliënten staan. Er ontstaat hierdoor een enorme papierwinkel. Zorgverzekeraars schuiven deze administratie steeds meer naar de zorgverlener en naar de patiënten. Er ligt nu bijvoorbeeld heel veel werk bij de apotheker waar dat vroeger niet het geval was.

Volgens Jouke zou een oplossing zijn wanneer de zorgverzekeringen er weer voor de mensen zijn: we moeten in de toekomst weer gaan spreken van ‘mijn zorgverzekeringen’. Jouke gaf aan graag spreker te zijn op deze bijeenkomst, maar hechte er waarde aan dat dit niet direct betekende dat hij het Nationaal Zorgfonds steunde.

Henk van Gerven

Henk is sinds 2006 lid van de 2e kamer en was daarvoor 8 jaar wethouder in Oss voor de portefeuilles Zorg- en sociale zaken en financiën. Daarvoor is hij 20 jaar huisarts geweest.

Toen Henk huisarts was werd er al druk op de zorg gezet. Het gesprek met de huisarts moest zo kort mogelijk. Het liefst binnen 3 minuten. Dit lijkt goedkoper te zijn (er kunnen meer patiënten gezien worden) maar het werkte juist averechts. De praktijk waarin Henk werkzaam was verlengde de consultduur om alles goed door te kunnen spreken en wat bleek: er werd een betere diagnose gesteld en er werden juist minder medicijnen voorgeschreven.

In het huidige zorgstelsel zijn vele van dit soort voorbeelden. Bijvoorbeeld fysiotherapie. Dit zit vaak beperkt, of helemaal niet meer in de verzekering. Mensen met ‘Etalage benen’ (vaat vernauwing) zijn vaak gebaat bij Fysio/bewegen. Omdat dit niet meer verzekerd is gaan ze nu naar de vaatchirurg, want dat is wel verzekerd, maar veel duurder met kans op complicaties…

Het huidige systeem zorgt er ook voor dat er gigantische controle systemen opgezet worden. Omdat zorg duur is en er mogelijk te veel kosten gemaakt worden, wordt er veel (externe) controle uitgevoerd, de slager mag niet zijn eigen vlees keuren. Daarom moet alles worden vastgelegd.

Henk zet vraagtekens bij het dogma dat de ‘zorg te duur is’. Hoe kan dit te duur zijn? De mensen in de zorg doen goed werk, ze leven en betalen belasting in Nederland. ‘Kost’ dit de BV Nederland dan eigenlijk wel geld? Wanneer de haven in Rotterdam 5% groeien dan is iedereen blij, maar waarom dan niet wanneer de zorg 5% toeneemt?

Driekwart van de Nederlanders wil af van het eigen risico. In totaal wordt via het eigen risico 3 miljard euro opgehaald. Afschaffen van dit eigen risico zou makkelijk betaald kunnen worden wanneer we de zorgverzekeraars afschaffen. Momenteel zijn er 9 zorgverzekeraars, met 25 labels, en ieder ongeveer 16 polissen…meer als duizend verschillende polissen. Consumenten zien door de bomen het bos niet meer, en de opkomst van budget verzekeringen zorgt ervoor dat mensen eigenlijk onderverzekerd zijn en ondermijnen daarnaast de collectiviteit.

Wanneer de zorgverzekeraars geen winsten meer hebben (miljarden!) en geen reclame hoeven maken en niet honderden zorg kantoren hoeven hebben, dan wordt er veel geld bespaart wat voor daadwerkelijk zorg gebruikt kan worden.

Daarom moeten deze zorgverzekeraars afgeschaft worden en worden vervangen door het nationaal zorgfonds. Dit is eenzelfde zorgverzekering voor iedereen. Hierin komen ook de dekkingen voor fysio, tandarts en geestelijk gezondheidszorg terug. De enorm bureaucratische controle moloch kan dan weer afgebouwd worden.

Het nationaal zorgfonds is een beweging van onderop. 75% van de Nederlanders wil minder marktwerking in de zorg en daarom zal het nationaal zorgfonds voldoende steun gaan krijgen. Het nationaal zorgfonds heeft nu al 53.000 steunbetuigingen en in het hele land zijn mensen en instellingen in beweging om het nationaal zorgfonds zonder eigen risico onder de aandacht te brengen.

Doe mee en zet je in voor het nationaal zorgfonds: https://nationaalzorgfonds.nl

Weg met de zorgverzekeraars, Weg met het eigen risico.

Reacties

Eindelijk wordt ook de politiek wakker!! Wat heel veel mensen al lang doorhadden, dat de verzekeraars in de zorg uit zijn op winst en de mens vergeten. Alles draait om geld en macht en zeker in de zorg hoort dat niet. De mens hoort vanuit de overheid de essentie te krijgen voor de meest belangrijke voorzieningen: Eten, gezondheidszorg en wonen. Ik sta volledig achter jullie!!!

Reactie toevoegen

U bent hier